hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjas tulajdonos tag: tévhitek az egészségügyi szolgáltatási járulékról

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

A kérdéseket témájuk szerint csoportosítva jól kirajzolódnak olyan „örökzöld” területek, amelyek folyamatos bizonytalanságot jelentenek a jogalkalmazók egy részének. E körbe tartozik a nyugdíjas tulajdonos tag egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége is, ami – noha a jogszabályok által rendezett – gyakran problémaként vetődik fel.

Nos, ha a fizetni vagy nem fizetni dilemmájával szembesülünk, akkor elsődlegesen – ahogy valamennyi járulékfizetési kötelezettséget érintő kérdésnél – a jogviszonyt kell tisztáznunk. Hiszen az egyértelmű, hogy egészségügyi szolgáltatási járulékot csak az után tagja után kell a társaságnak fizetnie, aki (kiegészítő tevékenységű) társas vállalkozónak minősül.   

A társadalombiztosítási ellátásokról szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 4. § d) pontja értelmében

  • az ügyvédi iroda, a közjegyzői iroda, a végrehajtói iroda, a gépjárművezető-képző munkaközösség, az oktatói munkaközösség tagja és az egyéni cég tagja mindig társas vállalkozó,
  • a szabadalmi ügyvivői társaság, a szabadalmi ügyvivői iroda tagja, abban az esetben a társaság tevékenységében személyesen közreműködik,
  • míg a bt., kft., kkt., a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja abban az esetben, ha a társaság tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen tovább esetekben keletkezik tb-fizetési kötelezettség, illetve mikor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Kiváló cikk. Főleg a táblázat nagyon hasznos. Azt még meg lehetett volna írni, hogy a munkaviszony esetén nincs alsó határa a munkaidőnek. Ez főleg a nyugdíjas tag "üres" cége esetén hasznos, hiszen havi 350 Ft munkabére is lehet és önmagát is megmunkáltathatja.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj várható összege

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink