hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjas tulajdonos tag: tévhitek az egészségügyi szolgáltatási járulékról

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

A kérdéseket témájuk szerint csoportosítva jól kirajzolódnak olyan „örökzöld” területek, amelyek folyamatos bizonytalanságot jelentenek a jogalkalmazók egy részének. E körbe tartozik a nyugdíjas tulajdonos tag egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége is, ami – noha a jogszabályok által rendezett – gyakran problémaként vetődik fel.

Nos, ha a fizetni vagy nem fizetni dilemmájával szembesülünk, akkor elsődlegesen – ahogy valamennyi járulékfizetési kötelezettséget érintő kérdésnél – a jogviszonyt kell tisztáznunk. Hiszen az egyértelmű, hogy egészségügyi szolgáltatási járulékot csak az után tagja után kell a társaságnak fizetnie, aki (kiegészítő tevékenységű) társas vállalkozónak minősül.   

A társadalombiztosítási ellátásokról szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 4. § d) pontja értelmében

  • az ügyvédi iroda, a közjegyzői iroda, a végrehajtói iroda, a gépjárművezető-képző munkaközösség, az oktatói munkaközösség tagja és az egyéni cég tagja mindig társas vállalkozó,
  • a szabadalmi ügyvivői társaság, a szabadalmi ügyvivői iroda tagja, abban az esetben a társaság tevékenységében személyesen közreműködik,
  • míg a bt., kft., kkt., a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja abban az esetben, ha a társaság tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen tovább esetekben keletkezik tb-fizetési kötelezettség, illetve mikor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Kiváló cikk. Főleg a táblázat nagyon hasznos. Azt még meg lehetett volna írni, hogy a munkaviszony esetén nincs alsó határa a munkaidőnek. Ez főleg a nyugdíjas tag "üres" cége esetén hasznos, hiszen havi 350 Ft munkabére is lehet és önmagát is megmunkáltathatja.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonása

Bunna Erika

adótanácsadó

Webáruház EU-ba tejeszkedne

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close