hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozó gyed és gyes mellett: így kell járulékot fizetni

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó gyed, illetve gyes mellett szeretné folytatni a vállalkozási tevékenységét. Egyéni vállalkozókénti tevékenysége után milyen járulék- és adófizetési kötelezettsége keletkezik a gyed, illetve gyes mellett? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

A gyermekgondozási díjban részesülő személy dolgozhat egyéni vállalkozóként – szögezte le szakértőnk. A gyermekgondozási díj folyósítása alatt a vállalkozó a 15 százalék személyijövedelemadó-előlegen kívül fizeti a tb-közterheket a vállalkozásában szerzett jövedelméből, kivétből az alábbiak szerint:

– 10 százalék nyugdíjjárulék,
– 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék,
– 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék,
– 1,5 százalék munkaerő-piaci járulék.

Azaz a gyermekgondozási díj folyósítása alatt a vállalkozónak nem kell megfizetnie az úgynevezett minimális alapok utáni járulékokat. Ha a vállalkozó „jövedelmet” vesz fel, akkor fizetnie kell a személyijövedelemadó-előlegen túl a járulékokat, azonban ha nincs havi jövedelme (kivétje), akkor nem áll fenn járulékfizetési kötelezettség.

Hasonlóan alakul a vállalkozás által fizetendő közteher is. Az egyéni vállalkozás a vállalkozó jövedelme (kivétje) után megfizeti a 22 százalék szociális hozzájárulási adót. Azaz ez esetben sem kell megfizetni a minimális alapok után a közterheket.

A gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) folyósítása alatt dolgozó egyéni vállalkozó a járulékfizetési alsó határ után köteles nyugdíjjárulékot, valamint egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot fizetni arra az időtartamra is, amíg gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának tartama alatt személyesen folytatja a tevékenységét. Azaz a 15 százalékos személyijövedelemadó-előlegen túl a vállalkozó és a vállalkozás köteles a járulékokat és a vállalkozás a szociális hozzájárulási adót az alábbiak szerint megfizetni: 

– 10 százalék nyugdíjjárulékot, havonta legalább a minimálbér,

– 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot havonta legalább a minimálbér másfélszerese, míg

– a 22 százalékos szociális hozzájárulási adót legalább a minimálbér 112,5 százaléka után.

A minimálbér 2017-ben havi bruttó 127 500 forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig havi bruttó 161 000 forint a garantált bérminimum.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs