hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyedülálló gyermekesek tb- és családtámogatása, foglalkoztatása

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő

Mind az egészségbiztosítási, mind a családtámogatási törvény külön rendelkezik a gyermeküket egyedül nevelő szülők ellátásáról. Cikkünkben bemutatjuk, mire kell figyelni a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló foglalkoztatásakor, s az egészségbiztosítási törvény, valamint a családtámogatási törvény alapján kik minősülnek egyedülállónak, mennyivel kapnak több ellátást, mint azok a családok, ahol mindkét szülő neveli a gyermeket, gyermekeket.

A munka törvénykönyve (Mt.) szerint gyermekét egyedül nevelő munkavállaló az, aki a gyermekét a saját háztartásában neveli és hajadon, nőtlen, özvegy vagy elvált, házastársától külön él, és nincs élettársa.

A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén – a gyermek 3 éves koráig –

– egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása alapján alkalmazható,

– a munkavállalónak a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,

– a munkavállaló részére rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el,

– a munkavállalónak éjszakai munka nem rendelhető el.

A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára gyermeke 3 éves korától 4 éves koráig is csak a hozzájárulásával rendelhető el rendkívüli munkaidő vagy készenlét, kivéve a baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása esetét.

Külön szabály vonatkozik a szokásostól eltérő, más helyen történő munkavégzésre. Az Mt. alapján a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. Ez a foglalkoztatás naptári évenként összesen nem haladhatja meg a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy a 352 órát. Más helyen végzendő munkára a gyermek 16 éves koráig csak a munkavállaló hozzájárulása esetén kerülhet sor a gyermekét egyedül nevelő munkavállalónál.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen sajátos szabályok vonatkoznak az egyedülállókra a gyermekápolási táppénz, illetve a családi pótlék (nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás) esetében.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány magánszemély részére

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close