Baleseti járadék megállapítása, összege, folyósítása

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A baleseti járadékról szóló írásunk második részében az egészségkárosodás mértékének, illetve a járadék kezdő időpontjának megállapításáról, összegéről és időtartamáról olvashat.

Cikkünk első részében rámutattunk, hogy a baleseti járadékra való jogosultsághoz három feltétel együttes teljesülése szükséges: 1. az érintett személy üzemi balesetet szenvedjen, 2. a járadék megállapításának kezdő napján ne illessék meg a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai (rehabilitációs, rokkantsági ellátás) és 3. a baleset következtében meghatározott mértékű egészségkárosodása keletkezzen.

Az egészségkárosodás mértékét minden esetben az e célból elrendelt orvosi felülvizsgálat alapján külön orvosszakértői bizottság állapítja meg. Az egészségkárosodás mértékétől függően 1, 2, 3. vagy 4. fokozatú baleseti járadékot lehet megállapítani.

Az 1. baleseti fokozatba tartozik az, akinek az egészségkárosodása 14-20 százalék, a 2. baleseti fokozatba az, akinek az egészségkárosodása 21-28 százalék, a 3. baleseti fokozatba az, akinek az egészségkárosodása 29-39 százalék, a 4. baleseti fokozatba pedig az, akinek az egészségkárosodása 39 százalékot meghaladó mértékű.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikortól és milyen összegben állapítható meg legkorábban a járadék, valamint, hogy meddig folyósítható!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzre való jogosultság lejárta

Széles Imre

tb-szakértő

Lakásbérleti szerződés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs