A nap kérdése: igazolható-e a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásaiból hiányzó jövedelemadat szja-bevallással?

  • adozona.hu

Lehet-e szja-bevallással igazolni a hiányzó jövedelmet, ha az a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban nincs meg? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: 1988. évi jövedelmem nem áll a nyugdíjbiztosítási szerv rendelkezésére. Az 1988. évi személyijövedelemadó-bevallásommal szeretném igazolni, de azt nem fogadják el. Mintha az önök valamelyik cikkében olvastam volna, hogy erről bírósági döntés született, miszerint a személyijövedelemadó-bevallással igazolni lehet a hiányzó jövedelmet, mert az adóbevallás 1. sorában szereplő összeg egyben járulékalapot is képez. Abban kérném a segítségüket, hogy valóban létezik-e ilyen bírósági döntés, és ha igen, hogy lehet felkutatni!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Nem tudok ilyen tartalmú ítéletről. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 43. § (3) bekezdése arról rendelkezik, hogy a kereseti, jövedelmi adatokat elsősorban a nyugdíjbiztosítás nyilvántartása alapján kell számításba venni.

Olvassa el az Adózóna „A nap kérdése: elég két év katás időszak, ha két év hiányzik a nők 40 nyugdíjhoz?”, „Korkedvezményes nyugdíj: jogosultság megszerzése, illetve ellátás a korkedvezmény alapján” és „Újabb tévhit a nyugellátással kapcsolatban: a nyugdíj előtti évek keresete döntő jelentőségű?” című írását!

A nyilvántartásban nem szereplő keresetre, jövedelemre vonatkozó adatokat pedig – többek között – a foglalkoztatónak az egykorú munkaügyi, bérszámfejtési nyilvántartásai alapján kiállított írásbeli igazolásával, ennek hiányában más egykorú okirattal, így például a személyi jövedelemadó megállapításához a foglalkoztató által kiadott igazolással lehet igazolni, ez azonban csak egy lehetőség a hiányzó kereseti adatok részbizonyítására.

A személyi jövedelemadóhoz kiállított igazolás csak egy részbizonyíték – abban nem szerepel az a tény, hogy pontosan mennyi volt a járulékalapot képező jövedelem, a munkabér mellett tartalmazhat egyéb például táppénz, vagy járulékalapot nem képező keresetet is –, amelyet az eljáró nyugdíjszerv megvizsgál és a bizonyítékok egyenkénti és összeségében történő mérlegelését követően dönt a hiányzó kereseti adatok elfogadásáról vagy elutasításáról. A csatolt szja-igazolás mellett az eljáró nyugdíjszerv az adóhatóságot is megkeresi a hiányzó kereseti adatok vizsgálata során.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs