hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: elég két év katás időszak, ha két év hiányzik a nők 40 nyugdíjhoz?

  • adozona.hu

Nyugdíj előtt álló hölgy munkaviszonya megszűnt. Vállalkozás indításában gondolkozik, 2 év hiányzik még a nők 40 éves nyugdíj korhatár eléréséig. Ha katás vállalkozást indítana, akkor elég lesz a 2 év katás vállalkozóként, hogy 2 év múlva nyugdíjas lehessen? A két év az két év szolgálati időnek számít, neki csak ez lenne a fontos, a nyugdíj alapja most mellékes – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A nyugdíjra való jogosultság szempontjából a teljes katás időszak nyugdíjra jogosító időként elismerhető, azaz amennyiben valóban 2 év hiányzik a nők kedvezményes nyugdíjához, úgy abban az esetben 2 év katás időszakkal megszerezhető lesz a jogosultsághoz hiányzó 2 év.

Megjelent a HVG Tb 2023 különszáma – digitális változatban is

Ugyanakkor mivel a katásként elért járulékalap – jelenleg havi 108 000 forint – alacsonyabb mint a minimálbér összege, ezért a nyugdíj összegének kiszámításánál figyelembe vehető szolgálati idő tekintetében csupán a katás időszak arányos része lesz figyelembe vehető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1