hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korkedvezményes nyugdíj: jogosultság megszerzése, illetve ellátás a korkedvezmény alapján

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Minden évben fokozott érdeklődés mutatkozik a korkedvezményes nyugdíjazás iránt, illetve, hogy van-e még ilyen lehetőség.

A korkedvezmény intézményével kapcsolatban elsődlegesen azt kell megemlíteni, hogy korkedvezményes nyugdíjra jogosultságot azok a személyek szerezhettek, akik a szervezet fokozott igénybevételével járó továbbá az egészségre ártalmas munkát végeztek.

Társadalombiztosítási szempontból korkedvezmény alatt, a hatályos jogi szabályozás alapján, azt kell érteni, hogy a korkedvezményt szerzett személyek az öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltése előtt annyi évvel korábban szerezhetnek nyugdíjszerű ellátásra jogosultságot, ahány év korkedvezményt szereztek.

Megjelent a HVG Tb 2023 különszáma – digitális változatban is

Az előzőekkel kapcsolatban mindenképpen ki kell emelni, hogy a 2012. évig hatályos szabályozás alapján a korkedvezményt szerzett személyek részére korkedvezményes öregségi nyugdíjat lehetett megállapítani, 2012. évtől kezdődően viszont a korkedvezmény alapján megállapítható ellátás – korhatár előtti ellátás – nem minősül saját jogú nyugdíjnak, ami azt jelenti, hogy az a személy, aki részére az ellátást megállapítják nem válik nyugdíjassá, ugyanakkor az ellátás kiszámítása, folyósítása és évenkénti emelése a nyugdíjakkal azonos módon történik.

Az ellátás melletti keresőtevékenység alapján további nyugdíjra jogosító szolgálati időt szerezhet, és 365 nap új szolgálati idő alapján a nyugdíjkorhatár betöltésekor kérheti majd a nyugdíj újraszámítását. Ennek hiányában a nyugdíjkorhatár betöltése napjától az ellátás automatikusan öregségi nyugdíjként kerül majd továbbfolyósításra.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja meddig és milyen jogviszonyok alapján lehetett korkedvezményt szerezni, ki szerzett jogosultságot korkedvezményre, illetve miként lehet ezt igazolni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink