hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A mezőgazdasági őstermelő szocho-fizetésének kérdései I. Példákkal

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az év vége közeledtével kezd „véglegesség válni” az őstermelésből származó jövedelem összege, ami alapján megállapíthatóak az ehhez kapcsolódó közterhek, köztük a személyi jövedelemadó, illetve szociális hozzájárulási adó.

A következőkben – mivel a téma meghaladja egy írás kereteit – két részben a fizetendő szociális hozzájárulási adó megállapításának alapvető szabályait, esetleges ellentmondásait tekintjük át.

A mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelmet terhelő szociális hozzájárulási adó mértékét három tényező befolyásolja: a bevétel nagysága, a választott adózási mód, illetve az, hogy az őstermelő biztosított-e vagy sem? Ez utóbbi szempontot a NAV („A mezőgazdasági őstermelő adózása” című) 2021. évi 06. számú információs füzetéből vettünk át. A vonatkozó jogszabályi hely a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szocho-törvény) 7. fejezete e kifejezés helyett a Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) 41. § (1) bekezdése, illetve 41. §-a szerinti „járulékfizetési kötelezettségre” utal vissza.  Hogy ez pontosabb megfogalmazás-e, arra a későbbiekben visszatérünk.

Elöljáróban megállapíthatjuk, hogy meglehetősen „sokváltozós” a számolási mód, amely alapján legalább hét csoportba sorolhatjuk az őstermelőket.

1.) Első helyen a Tbj. szerinti sajátjogú nyugdíjasnak minősülő mezőgazdasági őstermelőket említjük meg.

Nekik bevételtől és adózási módtól függetlenül, nincs e tevékenységük alapján szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségük. A szocho-törvény 5. § (1) bekezdése ugyanis akként rendelkezik, hogy nem keletkezik az 1. § (1)–(3) bekezdése szerint adófizetési kötelezettsége – e tevékenysége, jogállása alapján szerzett jövedelme tekintettel – (jelen esetben konkrétan az őstermelésből származó összevont adóalapba tartozó jövedelme alapján) a Tbj. szerint saját jogú nyugdíjasnak minősülő adófizetésre kötelezett személynek az szja-törvény szerinti egyéb jövedelem kivételével.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákkal illusztráljuk a szocho-fizetési kötelezettséget!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tárgyi eszköz elmaradt nyilvántartásba vétele

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Megtérített perköltség könyvelése

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs