hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A mezőgazdasági őstermelő szocho-fizetésének kérdései I. Példákkal

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az év vége közeledtével kezd „véglegesség válni” az őstermelésből származó jövedelem összege, ami alapján megállapíthatóak az ehhez kapcsolódó közterhek, köztük a személyi jövedelemadó, illetve szociális hozzájárulási adó.

A következőkben – mivel a téma meghaladja egy írás kereteit – két részben a fizetendő szociális hozzájárulási adó megállapításának alapvető szabályait, esetleges ellentmondásait tekintjük át.

A mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelmet terhelő szociális hozzájárulási adó mértékét három tényező befolyásolja: a bevétel nagysága, a választott adózási mód, illetve az, hogy az őstermelő biztosított-e vagy sem? Ez utóbbi szempontot a NAV („A mezőgazdasági őstermelő adózása” című) 2021. évi 06. számú információs füzetéből vettünk át. A vonatkozó jogszabályi hely a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szocho-törvény) 7. fejezete e kifejezés helyett a Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) 41. § (1) bekezdése, illetve 41. §-a szerinti „járulékfizetési kötelezettségre” utal vissza.  Hogy ez pontosabb megfogalmazás-e, arra a későbbiekben visszatérünk.

Elöljáróban megállapíthatjuk, hogy meglehetősen „sokváltozós” a számolási mód, amely alapján legalább hét csoportba sorolhatjuk az őstermelőket.

1.) Első helyen a Tbj. szerinti sajátjogú nyugdíjasnak minősülő mezőgazdasági őstermelőket említjük meg.

Nekik bevételtől és adózási módtól függetlenül, nincs e tevékenységük alapján szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségük. A szocho-törvény 5. § (1) bekezdése ugyanis akként rendelkezik, hogy nem keletkezik az 1. § (1)–(3) bekezdése szerint adófizetési kötelezettsége – e tevékenysége, jogállása alapján szerzett jövedelme tekintettel – (jelen esetben konkrétan az őstermelésből származó összevont adóalapba tartozó jövedelme alapján) a Tbj. szerint saját jogú nyugdíjasnak minősülő adófizetésre kötelezett személynek az szja-törvény szerinti egyéb jövedelem kivételével.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákkal illusztráljuk a szocho-fizetési kötelezettséget!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs