hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kft. zrt.-vé alakul – dönthet-e a tulajdonos a kft. eredménytartalékának erejéig osztalékfizetésről?

  • adozona.hu
1

Egy kft. zrt.-vé alakul. A bejegyzés napjával a kft. eredménytartalékának erejéig jóváhagyhatnak osztalékot? Olvasói kérdésre dr. Buzády Csongor, ügyvéd (budlegal Ügyvédi Társulás) válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A Polgári Törvénykönyv 3:262. §-a értelmében részvénytársaságnak a felosztható és a közgyűlés által felosztani rendelt eredményéből a részvényest részvénye névértékével arányos osztalék illeti meg. Osztalékra az a részvényes jogosult, aki az osztalékfizetésről döntő közgyűlés időpontjában a részvénykönyvben szerepel. Ugyanitt írja elő azt is a törvény, hogy a részvényes az osztalékra a már teljesített vagyoni hozzájárulása alapján jogosult. Fontos, hogy ezen szabályok alkalmazására az alapszabályban az egyes részvényosztályokra meghatározott jogok figyelembevételével kerülhet csak sor.

A fentiek mellett a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 39. § (3) bekezdése általános szabályként rögzíti az osztalékfizetéssel kapcsoltban, hogy az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék akkor fizethető ki osztalékként, részesedésként, a kamatozó részvény tulajdonosának kamatként, ha a lekötött tartalékkal, továbbá a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék, a részesedés, a kamatozó részvény kamatának figyelembevétele (kifizetése) után sem csökken a jegyzett tőke összege alá.

Az Adózóna számvitellel kacsolatos írásait itt, a 2024-es adóváltozásokkal kapcsolatos cikkeket itt olvashatja el. Speciális esetek a számvitelben című sorozatunk kiadványait itt rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

Ezzel összefüggésben azt is figyelembe kell venni, hogy a fentiek szerinti szabad eredménytartalék és saját tőke összegének meghatározásánál növelő tételként figyelembe lehet venni az előző üzleti évi beszámolóban még nem szereplő, de a tárgyévben a mérlegkészítés időpontjáig elszámolt, a számviteli törvény 84. § (1) bekezdés szerinti kapott (járó) osztalék, részesedés összegét.

Az átalakulás után a jogutód részvénytársaság a fenti szabályok szerint jogosult osztalékot fizetni.

Amennyiben az osztalékfizetés feltételei teljesülnek, úgy meglátásunk szerint nincs akadálya a tulajdonos részéről az osztalékfizetésre vonatkozó döntés meghozatalának.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az osztalékfizetés nem fog "látszani" a Kft. utolsó üzleti évének gazdasági eseményei között, legfeljebb a e-beszamolo.hu -n közzétett osztalékfizetési döntésben. Az osztalékkal nem lehet csökkenteni a végleges vagyonmérlegben se a saját tőkét.

Vita van azon, hogy ezt az osztalékfizetési döntést ki hozhatja meg. Véleményem szerint ez már a Zrt. legfőbb döntéshozó szerve teheti meg.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31