Megindult a kényszertörlési eljárás: mit kell tenni, ha a cég tovább akar működni?

  • adozona.hu

A bíróság – be nem adott beszámoló miatt (2022. év) – elrendelte a kényszertörlési eljárás megindítását. A cég tovább szeretne működni. Mi a teendő? Pótolni a 2022. évi beszámolót, a 2023. évi beszámolót, az adószám visszaállítását kérni? Ha az adóhatóság az adószámtörléséről szóló határozatát visszavonta – a bíróság az eljárást megszünteti, vagy azt külön kell kérni? Ha igen, milyen formában? A kényszertörlési eljárás megindításának megszüntetését mennyi időn belül lehet kezdeményezni? A végzés ellen fellebbezni lehet, szükséges ez? – kérdezte olvasónk. Dr. Lantos Andrea a Budlegal Ügyvédi Társulás ügyvédje, adatvédelmi szakértője válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) tartalmazza a kényszertörlési eljárással kapcsolatos szabályokat. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a kényszertörlés kezdő időpontjától számított 90 napon belül a törvénysértőn működő cégek a törvényes működésüket helyreállítsák, és a feltételek igazolása mellett kérjék a cégbíróságot, hogy a kényszertörlési eljárást velük szemben szüntesse meg.

Kényszertörlés témában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat. Cégek megszűnése – adózási, számviteli és  jogi kérdések című kiadványunk kiadói kedvezménnyel itt vásárolható meg. Heuréka! Az Adózóna podcastsorozata – 18. rész: cégeladás, beolvadás, végelszámolás számviteli kérdései

A cég a kényszertörlési eljárás megindításáról szóló jogerős végzés közzétételét követő negyven nap leteltét követően, a kényszertörlési eljárás kezdő időpontjától számított kilencvenedik napig kérheti, hogy a cégbíróság állapítsa meg, hogy a cég továbbműködésének feltételei fennállnak, és a kényszertörlési eljárást vele szemben szüntesse meg. Ezt abban az esetben is lehet kéni, ha korábban nem terjesztettek elő továbbműködés iránti kérelmet, illetve ha az adószámot törölték.

A határidő nem hosszabbítható meg és elmulasztása miatt igazolásnak nincs helye.

A cég kényszertörlési eljárás megszüntetése iránti kérelmet nem nyújthat be, ha a kényszertörlési eljárás elrendelésére a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok miatt került sor.

A kérelem benyújtásával egyidejűleg a cégnek okirattal igazolnia kell, hogy
a) a kényszertörlési eljárás lefolytatását megalapozó ok már nem áll fenn, a cég törvényes működése helyreállt;
b) a cég a kényszertörlési eljárásban vele szemben bejelentett esedékes követeléseket kiegyenlítette;
c) a kényszertörlési eljárás megszüntetésére előírt illetékét megfizette; valamint
d) érvényes adószámmal rendelkezik.

Amennyiben a szükséges okiratok nélkül nyújtja be a cég a kérelmet, a cégbíróság azt visszautasítja. Az elutasító végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül a cég a kérelmet – szabályszerűen – ismételten előterjesztheti.

Amennyiben a kérelem befogadásra került, de a cégbíróság álláspontja szerint az eljárás megszüntetésének a feltételei nem állnak fenn, a kérelmet elutasítja.

Ha a kényszertörlési eljárást a cégbíróság a cég kérelmére megszünteti, a kényszertörlési eljárásért a céget 50 000 forint felügyeleti illeték terheli, amelyet az eljárásmegszüntetési kérelem benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társaságiadóalap-növelő tétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink