hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ügyvezetők: megbízás vagy jogviszony?

  • dr. Kathi Krisztina
1

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a korlátolt felelősségű társaság ügyvezetője megbízás, vagy munkaviszony alapján is elláthatja-e a feladatait, illetve kell-e ezt a társasági szerződésben szabályozni.

A 2006. évi IV. törvény a gazdasági társaságokról (továbbiakban: Gt.) 22. §. (2) bekezdése értelmében:

A vezető tisztségviselőt e minőségében megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre - a törvényben meghatározott eltérésekkel –
a) a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályait (társasági jogi jogviszony) vagy
b) a munkaviszonyra irányadó szabályokat
kell alkalmazni.

Ha a vezető tisztségviselő nem áll munkaviszonyban a gazdasági társaságnál, akkor a gazdasági társaság és a vezető tisztségviselő jogviszonya alatt egy sajátos társasági jogi jogviszonyt kell érteni, amelyre elsődlegesen a Gt., másodlagosan (a nem szabályozott kérdésekben) a Polgári törvénykönyv megbízásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

A Gt. kimondja, hogy a vezető tisztséget - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, azaz amennyiben az egyszemélyes kft. tagja, és ügyvezetője ugyanazon személy, akkor az alapító okiratnak tartalmaznia kell, hogy az ügyvezető a vezető tisztséget munkaviszonyban látja el.

Erről alapításkor az eljáró ügyvédet feltétlenül tájékoztatni kell, mivel az egyszerűsített cégeljárásban használt okiratminta a fenti rendelkezést nem tartalmazza, így ilyenkor okiratminta alkalmazására és egyszerűsített eljárás lefolytatására nincs lehetőség.

A fenti szabályból az következik, hogy több személyes társaság esetében nem kötelező a munkaviszonyról a társasági szerződésben rendelkezni, hanem elegendő, ha például a tagok a taggyűlésen erről döntenek.

A taggyűlési határozatban rögzíteni kell a munkaviszony feltételeit is. A Gt. szerint a taggyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik az ügyvezetők díjazásának a megállapítása, azaz munkaviszony esetében a munkabér kérdésében való döntés.

Korábban a Gt. a taggyűlés kizárólagos hatáskörébe sorolta az ügyvezető felett a munkáltatói jogok gyakorlását (ha az ügyvezető a társasággal munkaviszonyban is áll, a munkáltatói jogok gyakorlása).

Jelenleg ilyen szabály nincs, így álláspontom szerint a társasági szerződésben a taggyűlés hatáskörénél ezt rögzíteni kell.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
pp528

Kapcsolódó kérdésem: ha az egyszemélyes Kft. a társasági szerződésbe beírja, hogy az ügyvezetői feladatokat a Kft. tagja munkaviszonyban látja el, akkor a munkaszerződést önmagával kötheti meg a tag? Vagyis egy általa két helyen aláírt szerződés tartalmazza a munkaszerződés valamennyi kellékét, és így kell a szerződést pl. béremelés esetén is módosítani?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close