hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több elektronikusan előállított részvény lehet

  • lapszemle

A jövőben a zrt-k áttérhetnek dematerializált részvényről nyomdai úton előállítottra, emiatt nőhet az előbbiek népszerűsége - írja a vg.hu.

Nőhet a dematerializált részvények népszerűsége a jövő márciusban hatályba lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseinek köszönhetően - hívja fel a figyelmet a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda.

Az ügyvédi iroda szerint bátrabban választhatják majd a zártkörűen működő részvénytársaságok (zrt.-k) tulajdonosai a dematerializált - vagyis elektronikus úton előállított - részvényeket, mert a 2014. március 15-én hatályba lépő új Ptk. szerint ez a tulajdonosi döntés nem feltétlenül örökérvényű.

Az új Ptk. lehetővé teszi majd a dematerializált részvényről nyomdai úton előállított részvényre való áttérést, az új szabályozás így rugalmasabb lesz a jelenleginél, amely csak a nyomdai úton előállított részvények dematerializált részvénnyé alakítását engedi meg. Az új törvénykönyv hatálybalépésével biztosan bővül a zrt.-k tulajdonosainak mozgástere, de azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen eljárást kell majd követni azoknál a társágoknál, ahol - élve az új Ptk. biztosította lehetőséggel - a közgyűlés a dematerializált részvények nyomdai úton előállított részvényekké való átalakításéról határoz.

A teljes cikket itt olvashatja el! 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bankkártyás vásárlás számla nélkül

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

A számlatulaj másik bankszámlájára utaltam

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Adószámos magánszemély tevékenységi körök

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink