hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a legfrissebb cégjogi változások

  • dr. Seregély Barbara ügyvédjelölt, CLV Partners Csabai és Papp Ügyvédi Iroda

A 2022. augusztus 1-jétől hatályba lépő változások egyike, hogy a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény kiegészül az online alapított cég fogalmával. Ez alapján online alapított cégnek gyakorlatilag az a cég minősül, amelynek törzstőkéje teljes egészében vagyoni hozzájárulásból áll, és kizárólag online, személyes megjelenési kötelezettség nélkül, elektronikus aláírással ellátottan kerül megalapításra.

2022. április 4-én, a Magyar Közlöny 61. számában kihirdették az egyes cégjogi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 6/2022. IM rendelet (a továbbiakban: „Módosítás”).

A Módosítás érinti a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. IM rendeletet (Ctv. vhr.), valamint a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat működéséről, valamint a céginformáció költségtérítéséről szóló 1/2006. IRM rendeletet (a továbbiakban: „IRM Rendelet”) egyaránt.

A Módosítás a tőkeegyesítő társaságok határokon átnyúló átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról és egyéb jogharmonizációs célú törvénymódosításról szóló 2021. évi CXXIV. törvény megfelelő alkalmazhatóságához szükséges végrehajtási szabályokat állapítja meg. Előrebocsátjuk ugyanakkor, hogy a változások főképp technikai jellegűek, illetve azok leginkább a cégbejegyzési/változásbejegyzési kérelem jogi képviselő általi előkészítését érintik.

Az alábbiakban azon változásokat ismertetjük, melyek a szakmán kívüliek számára is érdekesek lehetnek.

Ctv. vhr.-rel kapcsolatos változások


Alapítás, külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe bejegyzésének fogalma

A Ctv. vhr. kiegészül az alapítás, illetve a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe bejegyzésének fogalmával. A meghatározásokban közös, hogy mind az alapítást, mind a fióktelep bejegyzését folyamatként kezeli, vagyis azokba beletartozik valamennyi szükséges intézkedés (például létesítő okirat, egyéb szükséges dokumentum előkészítése és benyújtása). Ezen fogalmak új jelentéstartalmat nem hordoznak, így azok gyakorlatilag csak az eddig is evidens jelentéseket rögzítik rendeleti szinten.

Olvassa el az Adózóna "Szellemi tulajdon értéke a vállalkozásban", valamint "Cégeljárások egyetlen papírlap nyomtatása nélkül" című írását is!

Szerződésminta alkalmazása online alapításkor

A közkereseti társaság (kkt.), betéti társaság (bt.), korlátolt felelősségű társaság (kft.), zártkörűen működő részvénytársaság (zrt.), egyéni cég és végrehajtói iroda létesítő okiratára vonatkozóan szerződésmintákat tartalmaznak a Ctv. vhr. mellékletei. Ezek célja, hogy megkönnyítsék az egyszerűbb létesítő okiratok előkészítését. Fontos azonban, hogy ha a felek a mintától eltérő tartalmat kívánnak a létesítő okiratba foglalni, akkor a szerződésminták nem alkalmazhatóak.

2022. augusztus 1. napjától a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) kiegészül az online alapított cég fogalmával. Ez alapján online alapított cégnek gyakorlatilag az a cég minősül, amelynek törzstőkéje teljes egészében vagyoni hozzájárulásból áll, és kizárólag online, személyes megjelenési kötelezettség nélkül, elektronikus aláírással ellátottan kerül megalapításra.

A jelenlegi módosítás ennek kapcsán mondja ki, hogy a Ctv. vhr. szerinti szerződésminták online alapítás során is alkalmazhatóak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek az IRM Rendeletet érintő módosítások!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs