hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Következmények, ha egy egyéni vállalkozó átvállalja a kapcsolt kft. tartozását

  • adozona.hu

Átvállalhatja-e a kft.-tag egyéni vállalkozó feleség férjével közös kft.-jének tartozását? Ha igen, ennek milyen hatásai lehetnek? Olvasónk kérdéseire Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Adott egy kétszemélyes kft., ahol a férj az ügyvezető, feleség a másik tag (ő személyesen nem működik közre). A kft. jelenleg nem végez tevékenységet (a főtevékenysége: informatikai tanácsadás). Az ügyvezető (férj) heti 36 órát elérő munkaviszonyban alkalmazott más, a kft.-től eltérő munkahelyen. A feleség (másik tag) főállású katás egyéni vállalkozó (főtevékenysége: pszichológiai tanácsadás). Mivel a kft.-t is irodánk könyveli, így minden hónapban felszámítunk számára adott összegű szolgáltatási díjat. Viszont bevétel híján a szolgáltatási díj kifizetése a társaság eredményét negatívan befolyásolja. Az eddig „megtermelt" pozitív saját tőke lassan negatív értékűvé válik. A kft. ügyvezetője azt találta ki, hogy az egyéni vállalkozó felesége átvállalná a kft. számviteli szolgáltatás szállítói számlájának kifizetését. Kérdésem: milyen adóügyi vonzata lehet ennek a konstrukciónak a kft.-re és a katás egyéni vállalkozóra nézve? A másik variáció, ami még kérdésként felmerült, hogy ha a kft. a feleség egyéni vállalkozásának „informatikai rendszerek karbantartása" tartalmi megjelöléssel számlát állít ki, amelyből bevétele keletkezne, milyen adóügyi kötelezettséget keletkeztetne a feleknél. Felmerülhet-e a kapcsoltság megállapítása a vállalkozások között?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Tartozás átvállalására sor kerülhet a felek között. Ez esetben a  kft. az átvállalt kötelezettségét az egyéb bevételek között fogja elszámolni. Ez nyilvánvalóan adóalapot is képez, de ha a cég veszteséges és a tárgyévben sem lesz nyereséges emiatt, akkor tényleges adófizetés nyereségágon nem keletkezhet.Felmerülhet az ajándékozási illeték kérdése is, hiszen a kft. gyakorlatilag „megszabadul” a tartozásától, így vagyoni előnyre tesz szert.

Azonban az illetéktörvény (Itv.) 17. § (1) n) pontja mentesíti az ajándékozási illeték alól az olyan ügyleteket amelyeket gazdálkodó szervezetek kötnek egymással. Az egyéni vállalkozó is gazdálkodó szervezetnek minősül e tekintetben. Így a tartozásátvállalás tulajdonképpen adó- és illetékmentesen megtörténhet.Nem tiltott az sem, hogy a kft. szolgáltatást nyújtson az egyéni vállalkozás részére. Ha azonban az így nyújtott szolgáltatás alacsonyabb a szolgáltatás szokásos piaci értékénél, akkor a kft. köteles emelni az adóalapját az alkalmazott ellenérték és a szokásos piaci érték közötti különbözettel.

Emellett mindkét esetben a szerződéskötéstől (vagyis a tartozásátvállalásról szóló megegyezéstől, vagy számlázás esetén az azzal kapcsolatos szerződés megkötésétől) számított 15 napon belül be kell jelenteni kft.-nek a kapcsolt vállalkozás nevét, adóazonosító jelét a 201T változásbejelentő nyomtatványon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs