hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem közhasznú alapítvány támogatása

  • adozona.hu

Fogadhat-e támogatást nem közhasznú alapítvány cégektől, és ha igen, hogyan kell kezelni tao szempontjából az adományozónál? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Nem közhasznú alapítvány fogadhat-e támogatást adóalany kft.-ktől? Ha igen, ez beleszámít-e a majdani közhasznúság eléréséhez szolgáló bevételekbe? Az adományozó, támogatást adó adózónál elismert költség lesz-e az adományozott összeg, vagy adóalapot kell vele emelni?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Támogatást a nem közhasznú alapítvány is fogadhat más személytől, akár társaságiadó-alany gazdasági társaságtól is.

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. CLXXV. törvény (Ectv.) 32. § (1) bekezdése szerint a közhasznú szervezetté minősítés feltétele a Magyarországon nyilvántartásba vett közhasznú tevékenységet végző szervezet esetében, hogy a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez megfelelő erőforrásokkal rendelkezzen, továbbá megfelelő társadalmi támogatottsága kimutatható legyen.

Az Ectv. 32. § (4) bekezdése szerint – többek között – megfelelő erőforrás áll a szervezet rendelkezésére, ha az előző két lezárt üzleti év vonatkozásában a következő feltételek közül legalább egy teljesül:

a) az átlagos éves bevétele meghaladja az egymillió forintot, vagy

b) a két év egybeszámított adózott eredménye (tárgyévi eredménye) nem negatív.

Tekintettel arra, hogy az Ectv. ezen előírása nem tesz különbséget az alap és a vállalkozási tevékenység között és valamennyi jogcímen elért bevételről, illetve azok eredményéről rendelkezik, így a kapott támogatás is része a közhasznúsági feltételhez előírt bevételnek.

A támogatást nyújtónál a támogatás miatt elszámolt ráfordítás akkor nem növeli az adó alapját, ha az alapítvány kiadja részére a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 3. számú melléklet A) fejezet 13. pontjában előírt nyilatkozatot. A nyilatkozat tartalmazza, hogy az alapítvány

» a juttatás adóévében a juttatást az eredményében bevételként elszámolta és

» adózás előtti eredménye, adóalapja (amely a vállalkozási tevékenység eredményét és adóalapját jelenti) e juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, továbbá

» az e bevételre jutó társasági adót megfizeti, amit a társaságiadó-bevallás elkészítését követően nyilatkozat útján igazol.

Az előző nyilatkozat helyett az alapítvány arról nyilatkozhat (és ennek alapján is mentesül a támogató az adóalap-növeléstől), hogy  

» vállalkozási tevékenységet nem végez, vagy

» végez vállalkozási tevékenységet, de a támogatást nem a vállalkozási tevékenységéhez kapta, vagy

» végez vállalkozási tevékenységet, de ennek alapján adófizetési kötelezettsége nem keletkezik (például azért, mert adómentességben részesül).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink