hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átlagosan még 800 ezer forint adót sem fizettek a cégek

  • Adózóna

Összesített nettó árbevétele csökkent 2012-ben a kettős könyvvezetésű társas vállalkozásoknak, miközben társasági adójuk átlaga nem érte el a 800 ezer forintot - számolható ki a NAV ma nyilvánosságra hozott adataiból.

A csaknem 400 ezer kettős könyvvezetésű magyarországi cég mintegy 90 százaléka mikro vállalkozás. A társaságok üzemi eredménye a nyereségek és a veszteségek egyenlege után 3270 milliárd forint, a pénzügyi műveletek negatívuma 486, 8 milliárd forint volt, elsősorban a pénzügyi szektor negatívumának hatszorosára duzzadása következtében.

Összességében a társas vállalkozások a 2012. üzleti évre az adózás előtti eredményt csökkentő és növelő tételek elszámolása után 3 035,5 milliárd forint pozitív adóalapot mutattak ki bevallásaikban, mely 1,3 százalékkal elmaradt a bázisévi értéktől.

A számított adót 95,4 milliárd forinttal csökkentették az igénybe vett adókedvezmények, a mentességek és a visszatartott adó. Az igénybe vett adókedvezmények összege 34,1 százalékkal maradt el a 2011. évitől. Ennek oka elsősorban a beruházási adókedvezmények megszűnése volt, melyet 2011-ben még 70,7 milliárd forint értékben tüntették fel az adózók bevallásaikban. A látvány-csapatsportok támogatási kedvezményét a 2011. évihez képest csaknem dupla összegben vették igénybe. Az előadó-művészeti szervezetek támogatása és a fejlesztési kedvezmények összege ugyancsak jelentősen nőtt, előbbi a bázisévi érték kétharmadával, utóbbi harmadával.

A kkv-k által felhasznált kedvezmények nagysága az 1,4 szeresére emelkedett, az egyéb vállalkozásoké harmadával csökkent. A teljes összeg 70 százalékát így is az egyéb vállalkozások vették igénybe.

A veszteségeseket is beszámítva a kettős könyvvezetésű cégek átlagosan 797 ezer forint társasági adót fizettek, e körből kizárólag a pozitív adóalapú vállalatokat figyelembe véve átlagosan 1,1 millió forint volt a társasági adó. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close