hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alig alkalmazható k+f-es adóalap-kedvezmény

  • MTI/Adózóna

A k+f-költségek kapcsolt vállalkozások közötti megosztásakor érvényesíthető adóalap-kedvezménnyel kevés cégcsoport élt eddig a gyakorlati alkalmazással kapcsolatos bizonytalanságok miatt – állítja a PwC.

A nemzetközi tanácsadó cég szerint a jogszabály rendkívül szűkszavúan fogalmaz a kedvezmény érvényesíthetőségének feltételeiről, a kérdések tisztázására a PwC a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) kért tájékoztatást, amelyről hírlevelében számol be.

A tanácsadó ismerteti: a társasági adó (tao) törvény szerint az adóalap-kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az adózó legkésőbb a társasági adóbevallás benyújtásáig rendelkezzen kapcsolt vállalkozása írásos nyilatkozatával, amely tartalmazza a kapcsolt fél saját tevékenységi körében végzett k+f-tevékenysége közvetlen költségének összegét és a felek által az adóalap megállapítása során érvényesíteni kívánt összeget. A kapcsolt vállalkozás által kiállított egyoldalú nyilatkozatban foglaltakért a felek egyetemleges felelősséggel tartoznak.

A szabályozás több kérdést is felvet, ilyen például, hogy hogyan állapítsák meg az átadandó k+f-költségek körét és mértékét (főként azoknál a vállalkozásoknál, ahol több tevékenységhez kapcsolódó k+f zajlik), valamint hogy az egyoldalú nyilatkozatnál mit jelent pontosan az egyetemleges felelősség.

Kérdésként merülhet fel az is, ha a későbbiekben a kapcsolt vállalkozás átadható k+f-költségeinek összege – akár egy adóhatósági ellenőrzés megállapítása nyomán, akár egyéb okoknál fogva - módosul, a k+f-költséget az adóalapjában érvényesítő adózónak van-e lehetősége önellenőrzésre, vagy a k+f-költségek átadása olyan gazdasági eseménynek tekinthető-e, amelyekre alkalmazni kell a transzferár szabályokat – mutat rá a PwC.

Az NGM-től kapott tájékoztatás szerint a felek az egyoldalú nyilatkozat kiegészítéseként kétoldalú megállapodást is köthetnek, amelyben rögzíthetik az egymás között fennálló jövőbeli felelősségi viszonyokat az egyetemleges felelősségre tekintettel, valamint a megosztás tárgyát képező k+f költségek pontos összegének alátámasztására annak kalkulálásának módját is.

A szaktárca az egyetemleges felelősség elvére is figyelemmel megerősítette, amennyiben a későbbiekben megállapítják, hogy az adózó kapcsolt vállalkozása k+f-tevékenységére tekintettel nem megfelelő mértékben csökkentette adóalapját, ezt utólag önellenőrzéssel módosíthatja.

A jogértelmezés kiterjed azon indokokra is, amelyek megalapozzák azt a megállapítást, miszerint a k+f-költségek megosztására irányuló ügylet nem tekinthető olyan gazdasági eseménynek, amellyel összefüggésben a transzferár-szabályokat alkalmazni kellene, azaz a kapcsolódó társasági adóalap-korrekciós tétel és a transzferár-nyilvántartási kötelezettség nem terjed ki az ügyletre – írja a PwC.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close