hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alig alkalmazható k+f-es adóalap-kedvezmény

  • MTI/Adózóna

A k+f-költségek kapcsolt vállalkozások közötti megosztásakor érvényesíthető adóalap-kedvezménnyel kevés cégcsoport élt eddig a gyakorlati alkalmazással kapcsolatos bizonytalanságok miatt – állítja a PwC.

A nemzetközi tanácsadó cég szerint a jogszabály rendkívül szűkszavúan fogalmaz a kedvezmény érvényesíthetőségének feltételeiről, a kérdések tisztázására a PwC a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) kért tájékoztatást, amelyről hírlevelében számol be.

A tanácsadó ismerteti: a társasági adó (tao) törvény szerint az adóalap-kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az adózó legkésőbb a társasági adóbevallás benyújtásáig rendelkezzen kapcsolt vállalkozása írásos nyilatkozatával, amely tartalmazza a kapcsolt fél saját tevékenységi körében végzett k+f-tevékenysége közvetlen költségének összegét és a felek által az adóalap megállapítása során érvényesíteni kívánt összeget. A kapcsolt vállalkozás által kiállított egyoldalú nyilatkozatban foglaltakért a felek egyetemleges felelősséggel tartoznak.

A szabályozás több kérdést is felvet, ilyen például, hogy hogyan állapítsák meg az átadandó k+f-költségek körét és mértékét (főként azoknál a vállalkozásoknál, ahol több tevékenységhez kapcsolódó k+f zajlik), valamint hogy az egyoldalú nyilatkozatnál mit jelent pontosan az egyetemleges felelősség.

Kérdésként merülhet fel az is, ha a későbbiekben a kapcsolt vállalkozás átadható k+f-költségeinek összege – akár egy adóhatósági ellenőrzés megállapítása nyomán, akár egyéb okoknál fogva - módosul, a k+f-költséget az adóalapjában érvényesítő adózónak van-e lehetősége önellenőrzésre, vagy a k+f-költségek átadása olyan gazdasági eseménynek tekinthető-e, amelyekre alkalmazni kell a transzferár szabályokat – mutat rá a PwC.

Az NGM-től kapott tájékoztatás szerint a felek az egyoldalú nyilatkozat kiegészítéseként kétoldalú megállapodást is köthetnek, amelyben rögzíthetik az egymás között fennálló jövőbeli felelősségi viszonyokat az egyetemleges felelősségre tekintettel, valamint a megosztás tárgyát képező k+f költségek pontos összegének alátámasztására annak kalkulálásának módját is.

A szaktárca az egyetemleges felelősség elvére is figyelemmel megerősítette, amennyiben a későbbiekben megállapítják, hogy az adózó kapcsolt vállalkozása k+f-tevékenységére tekintettel nem megfelelő mértékben csökkentette adóalapját, ezt utólag önellenőrzéssel módosíthatja.

A jogértelmezés kiterjed azon indokokra is, amelyek megalapozzák azt a megállapítást, miszerint a k+f-költségek megosztására irányuló ügylet nem tekinthető olyan gazdasági eseménynek, amellyel összefüggésben a transzferár-szabályokat alkalmazni kellene, azaz a kapcsolódó társasági adóalap-korrekciós tétel és a transzferár-nyilvántartási kötelezettség nem terjed ki az ügyletre – írja a PwC.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Innovációs járulék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Áfa, pótbefizetés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Nyugdíjas munkavállaló külföldi kiküldetésben (A1)

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close