hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távmunka külföldről: 90 vagy 180 nap után kell a másik államban adót fizetni?

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Az utóbbi években megváltozott a munkavégzés rendje. A magánszemélyek egy része a vészhelyzet alatt és azóta is szeretné munkáját távmunkában végezni, de nem feltétlenül az állandó lakóhelyéről, hanem külföldről. Külföldön történő munkavégzés engedélyezése érdekében egyre több munkavállaló fordul kéréssel a munkáltatójához, mert párja, családtagja külföldön dolgozik, vagy a feltöltődés érdekében más környezetben szeretné a munkáját végezni.

Nem mindenki gondol azonban arra, hogy külföldi munkavégzés esetén megváltozhat az adó- és járulékfizetés rendje, melyre mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak figyelnie kell. De vajon hány napot dolgozhat a munkavállaló külföldön?

Külföldről történő munkavégzés esetén nem zárható ki, hogy változik mind a munkáltató, mind a munkavállaló adó- és járulékkötelezettsége.

Olvassa el az Adózóna „Távmunkavégzés: nem kötelezhetők rá a munkavállalók, csak korlátozott körben és ideig”, „Távmunka: egyszerűsödtek a munkavédelmi szabályok” és „Digitális nomádok adózásáról általában” című írását!

A munkavállaló adókötelezettségének teljesítésében a munkáltató jelentős szerepet tölt be, ezért amikor a munkavégzés helye egy másik országban található, akkor vizsgálni kell, hogy az adót továbbra is a munkáltató székhelyén a forrás országában, vagy a munkavégzés helyén kell megfizetni, figyelemmel arra is, hogy a magánszemély illetősége időközben változhat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudj, miért fontos az illetőség meghatározása, hány napig tartózkodhat a magánszemély külföldön anélkül, hogy ott adót kellene fizetnie, illetve mikor kell a kötelezettségeket itthon és mikor külföldön teljesíteni!

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-értékesítés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kft. ingatlanvásárlása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kártalanítás – kártérítés áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs