9 találat a(z) 183 nap cimkére

Adózás külföldi kiküldetés esetén – 1. rész Cikk

Sokszor okoz fejtörést nemcsak magának a kiküldött munkavállalónak, legyen az fizikai vagy szellemi dolgozó, de az adózásért felelős vezetőknek is, hogy a külföldre kiküldött dolgozónak vagy megbízási jogviszonyban tevékenykedő vezető tisztségviselőnek juttatott jövedelem hogyan adózik. s így mennyi lesz a nettó jövedelme.

Munkaerő-kölcsönzés vs. kiküldetés: mikor lehet ez munkaviszony? Cikk

Szerb anyacég Magyarországon létrehoz egy kft.-t, amelyhez folyamatosan küld szerb munkaerőt. Munkaerő-kölcsönzésnek megfelel-e ez a jogviszony, illetve átminősíthető-e munkaviszonynak? Ha átminősíthető, akkor ez milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd és Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Osztalék adózása Kérdés

Külföldi kiküldetés Kérdés

183 napon túli kiküldetés Kérdés

Külföldi jövedelem adózása Kérdés

Indiai állampolgár svájci jogviszonnyal, magyarországi munkavégzése Kérdés

Külföldi munkavégzés 183 napon túl Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogy ha egy magyar cég munkavállaló 183 napon túl dolgozik kiküldetésben Németországban, akkor ha jól tudjuk, hogy az szja-t és az egészségbiztosítást fizeti otthon, minden egyebet a célországban. Kérdésem az lenne, hogy ezeket az adókat a bejelentett magyar alapbérre, ami jelen esetben a minimálbér, kell megfizetni, vagy a kiküldetésre eső bérre is? Válaszát köszönöm!

183 napnál hosszabb kiküldetés járulékfizetési és adózási szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon letelepedett kft. munkavállalói Dániában letelepedett társaság részére villanyszerelési munkát (ingatlanberuházáshoz kapcsolódó) végeznek kiküldetésben. A munkavállalók munkavégzése ciklikus. Dániában három hét és Magyarországon más munkavégzési helyen egy hét után, megint Dániában három hét, összességében meg fogja haladni a 183 napot a kinti tartozkodási idő. Kérdéseim: 1. Hogyha már előre tudjuk, hogy a kiküldetés (megszakításokkal együtt) el fogja érni a 183 napot már a kiküldetés kezdetekor, hová kell jelenteni a külföldi munkavégzést és a 1708-as bevalláson úgy kell jelenteni az adott munkavállalót, vagy sem? Hogyan járunk el helyesen? 2. Ha előre nem tudott, hogy el fogja érni a 183 napot a kiküldetés, de mégis el fogja érni, mit kell tenni, hogyan kell a járulékot és adót számfejteni és bevallani? 3. Ha úgy számoltunk, hogy eléri, de bármilyen előre nem látható ok miatt mégsem éri el, mit kell tenni? 4. Adott munkavállaló már korábban egy másik munka kapcsán kiküldetésen volt Hollandiában, neki a 183 nap hogyan számítódik, ha utána Dániába lesz kiküldve és hol fizetendő a járuléka és adója? 5. Hogyha eléri a külszolgálati idő a 2 évet (24 hónap) akkor mit kell tenni, hol és hogyan kell jelenteni? 1708-as bevallást adott munkavállalóra hogyan kell kitölteni? 6. 183 nap számításának menete, dokumentálása milyen bizonylatokat követel meg? 7. Tartósan (183 túli) kiküldetésben lévő munkavállalót hogyan illeti a szabadság?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs