Ingóságok értékesítése magánszemélyként – 2. rész

  • Laczkó Kitti, a TruTax Kft. adótanácsadója
1

Cikksorozatunk előző részében ismertettük, hogy mit tekinthetünk kedvezményezett ingó értékesítésnek az szja-törvény rendszerén belül, mi minősül a magánszemély adóköteles bevételének, illetve mi mindent vehet figyelembe bevételcsökkentő tételként. Jelen írásban az ingóságok értékesítésének speciális formáit, speciális ingóságok értékesítésének szabályait vizsgáljuk meg, illetve a jövedelem megállapítását követő adókötelezettségek szabályaival zárjuk a témát.

Miben speciális az ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelemre vonatkozó szabályrendszer?

Magában a számított jövedelem megállapításában különösebb eltérő szabállyal nem találkozunk. Az szja-törvényben általánosságban végigkövethető elv szerint, ez a bevételnek az elszámolható költségekkel csökkentett része. Az adókötelezettség tekintetében viszont itt elválik a szabályozás annak függvényében, hogy a magánszemély az értékesítést gazdasági tevékenység keretében végzi vagy sem.

Mit tekintünk gazdasági tevékenység keretében történő ingó értékesítésnek?

Az szja-törvény definíciója szerint: „valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.”

Az Adózóna válaszol: ekho választása

Ahogy az a fogalomból is látszik, ahhoz, hogy az értékesítés gazdasági tevékenységnek minősüljön, nem kell minden feltételnek – üzletszerűség, tartós, rendszeres jelleg – egyszerre teljesülni.

Példának okáért egy szemfüles magánszemély egy turkálóban észrevesz egy – a jelek szerint – 100 éves, márkás farmernadrágot, melyhez fillérekért hozzá is jut, és tudja, hogy egy aukción milliókat is kaphat érte. Egyetlen értékesítésről beszélünk, mégis gazdasági tevékenységnek minősülhet, mert egyetlen célja a nyereségszerzés volt.

Másik oldalról megközelítve a dolgot, valaki rendszeresen ruhacsomagokat vásárol, melyeken végül nyereséget nem tud realizálni függetlenül attól, hogy veszteséges volt a vállalkozása, a tevékenység rendszeres jellege és eredeti célja – nyereség elérése – miatt már fennáll a gazdasági tevékenység végzésének vélelme.

Gazdasági tevékenységnek minősül, ha rendszeresen eladom a gyerekek kinőtt ruháit?

Függetlenül attól, hogy az adásvétel rendszeres, ismétlődő jellegű, nem beszélhetünk gazdasági tevékenység végzéséről ebben az esetben. A gyerekruhák megvásárlásának célja ugyanis nem a nyereséggel történő továbbértékesítés volt, az eladással pedig csupán a meglévő veszteségünket – hogy pénzt kellett kiadjunk ruháért – kívánjuk csökkenteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen speciális ingóságok esetében kell a különös szabályt alkalmazni, milyen adókötelezettségekkel jár a gazdasági tevékenység keretében történő ingóság értékesítése!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Foglalkozni kellene a harmadik részben az áfával, ez ugyanis kimaradt.

Az ÁFA terén azonban nincs lehetőség a gazdasági tevékenység behatárolására, ezért a jogalkotónak - az ingatlanbérbeadással azonos módon - mentesítenie kellene a bejelentkezés alól az ingósági értékesítőt, összeghatárhoz kötődően, alanyi mentesnek minősítve őt. Erre azonban a Pénzügyminisztérium nem hajlandó, ezzel örökös bizonytalanságban tartva a kisembert, hiszen már akár az első babaruhacsomag eladás számla (de legalább nyugta) kiállítási kötelezettségével járna.

Sőt, a miniszérium - ahelyett, hogy rendesen megalkották volna az alanyi mentesség szabályait - inkább izomból átnyomott egy ügyet a Kúrián, ami még az EUB-t is megjárta, amiben jogelvként rögzítették, hogy az alanyi mentesség visszamenőleges bejelentkezéskor nem választható (amit persze adótechnikailag hagynak kijátszani).

Hiánypótló lenne tehát a cikksorozat harmadik része.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs