Kft. ingatlant bérel magánszemélytől – így számolható el a rezsi

  • adozona.hu

Kft. egy magánszemélytől bérel irodát, aki a rezsit szeretné a kft.-re továbbhárítani. A közüzemi számlák a bérbeadó magánszemély nevére szólnak. A bérbeadó nem adószámos magánszemély, nem állít ki számlát. Hogyan, milyen módon, milyen bizonylattal háríthatja át a kft.-re a közüzemi díjakat? A kft. elszámolhatja költségként a nem a kft. nevére szóló számla alapján a bérbeadónak kifizetett díjakat? Olvasónk kérdéseire Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) alapján az ingatlan-bérbeadás során nem számít bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak a bérbeadó által a bérbevevőre áthárított díja. Mivel az áthárított összeg a magánszemélynél nem minősül bevételnek, így értelemszerűen adóbevallásában annak költségként történő elszámolására sincs lehetőség.

A bérleti szerződésben a felek megállapodhatnak abban, hogyan fizetik a rezsiköltséget. „A" eset, amikor a bérleti díj tartalmazza a rezsit is, "B" pedig, amikor egy fix összegű rezsiben állapodnak meg a bérleti díj mellett. (Fontos, hogy a rezsi alatt a közös költség nem értendő, az a magánszemély bevétele, ha megfizetteti a bérlővel.)

Ha a felek abban egyeznek meg, hogy a bérbevevő a bérleti díj mellett a közüzemi költségeket havi átalány formájában fizeti meg, akkor ez a költségátalány nem közvetlenül arányos a tényleges igénybevétellel. Az áthárított átalánydíjat bevételként kell kezelni, és a ténylegesen felmerült költség elszámolható költségként a magánszemély adóbevallásában.

Amikor a bérleti díj úgy kerül megállapításra, hogy azon túl már külön rezsi nem kerül megtérítésre, akkor a teljes bérleti díj bevételnek minősül. Ilyenkor vele szemben a költségek elszámolása bizonylatok alapján történhet a magánszemély bevallásában.

A társaságnál/bérlőnél mindkét esetben költségként elszámolható a bérleti díj rezsivel együtt.

Amikor a bérlő a tényleges fogyasztás után fizeti a közüzemi költségeket, akkor tehát a térítés összege nem minősül a bérbeadó bevételének (lásd első bekezdés). A leírásból ez utolsó eset valószínűsíthető. A magánszemély oldali megközelítéstől függetlenül a társaságnál ez a "megtérítés" is költségként jelentkezik, költségként elszámolható. Bizonylatként a magánszemély nevére szóló számlák alapján valamiféle számviteli bizonylat, például elszámolás, összesítés stb. használható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs