Csapatépítés külföldön: szakmai program vagy szórakozás? Adózási szempontból nem mindegy

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Csapatépítő tréning: már az elnevezésében is van valami rejtélyes. A kifejezés hallatán nem tudjuk eldönteni, hogy az esemény tréning, azaz oktatásra, vagy inkább a szórakoztató programra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni az adókötelezettség meghatározásakor.

Csapatépítő tréningnél olyan programra gondolhatunk, amelynek célja a munkavállalók lojalitásának növelése, az egymás iránti bizalom megteremtése, a kommunikációs képesség fejlesztése, a csapatmunka elősegítése, a hatékony időgazdálkodás kialakítása, a stressz csökkentése stb. Ezek a szakmai kompetenciáik fejlesztésére irányuló „soft skill” tréningek vitathatatlanul a munkavégzéshez szükségesek, de vajon mikor lehet ezeket a kiadásokat adómentesen elszámolni és mitől válik egy tréning adóköteles jövedelemmé?

Olvassa el az Adózóna „Külföldön élők magyarországi lakást adnak el, hol kell adózniuk?”, „Amikor a munkáltatónál töltött idő alapján jár több: megteheti-e a cég, hogy így ad cafeteriát?” és a „Magánszemély rövid távú szálláshely-szolgáltatása: ezekkel a kötelezettségekkel számoljon” című írását!

A csapatépítéssel összefüggésben felmerülő juttatások, külön nevesítve nem találhatók meg az szja-törvényben. Az egyes kiadások utáni adókötelezettséget csak az esemény részleteinek ismeretében lehet meghatározni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, az adókötelezettség szempontjából milyen tényezőket fontos megvizsgálni egy külföldi csapatépítő tréning költségeinél!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó versenyautó után

Nagy Norbert

adószakértő

Vevői készlet egyszerűsített

Nagy Norbert

adószakértő

Vevői készlet EU

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink