Adóügyi illetőség az OECD modellegyezmény alapján

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A határokon átívelő munkalehetőségek térhódításának következményeként egyre gyakoribb az, hogy egy magyar állampolgár más országból szerez jövedelmet munkavállalóként. Ebben az esetben felmerülhet az, hogy a munkavállaló a jövedelmet juttató országban köteles adófizetésre. Erre és több egyéb jövedelemre vonatkozóan alkották meg az OECD modellegyezményt, mely a különböző országokból származó jövedelmek többszörös adóztatásáról rendelkezik. Azért modellegyezmény, mert egy általános keretet ad a különböző országok adóztatásának kezelésére.

Ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy hol adóköteles a jövedelem több szempontot kell figyelembe venni. Ilyenek:

• hol van a magánszemély adóügyi illetősége,

• az adott országgal van-e Magyarországnak kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye.

Ez azt jelenti, hogy ha egy magyar állampolgár itthon tartózkodik, és itthon van állandó lakóhelye, akkor neki magyar adóügyi illetősége van. Ennek megállapítása azért fontos, mert az adóügyi illetőség megmutatja, hogy az adott magánszemély melyik állammal áll adózási kapcsolatban, azaz ki jogosult adóztatni. Az a belföldi személy, akinek az adóügyi illetősége magyar, akkor függetlenül attól, hogy honnan származik bevétele, az adóztatás joga belföldön van. Ennek meghatározására segítséget nyújtanak a magyar szabályok az illetőségre vonatkozóan, a jövedelmet nyújtó országban érvényben lévő illetőségre vonatkozó szabályok, és a már említett kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény (Magyarország és a jövedelmet juttató ország között).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük, hogy ki minősül magyar illetőségűnek, továbbá az OECD modellegyezmény szerint milyen szempontokat kell vizsgálni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs