hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: adható-e adómentesen MÁV Start kártya munkába járáshoz?

  • adozona.hu

MÁV Start Klub VIP kártya a jelenlegi jogszabályok szerint munkába járás címén a dolgozó részére adómentesen kifizethető-e, köteles-e a munkáltató a MÁV-kártya alapján téríteni? – kérdezte olvasónk. Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A kérdés részletesen így hangzik: hivatalunk egyik köztisztviselője 2023.01.20-án saját költségére MÁV Start Klub VIP kártyát vásárolt, melyről utólag 2023.06.26-án kért a munkáltató nevére számlát 280 000 forint (éves összeg) értékben. Ez a kártya a MÁV-Start Zrt. és a GYSEV Zrt. magyarországi hálózatán jegyváltás nélküli díjmentes utazást biztosít részére. A dolgozó nyilatkozott, hogy munkavégzés okán napi munkába járás céljából veszi igénybe. A dolgozó részére a MÁV jegypénztáros kiadott egy igazolást is, hogy mennyi lenne a havi bérlet ára. A jelenlegi jogszabályok szerint munkába járás címén a dolgozó részére adómentesen kifizethető-e ez alapján valamennyi térítés? Ha igen, akkor mennyi? Milyen módon kell ezt megállapítani? Köteles-e a munkáltató a MÁV-kártya alapján téríteni? A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. kormányrendelet 3. § (1b) bekezdése 2023.03.24-étől az alábbira változott: „A munkáltató az (1) bekezdés a)–d) pontjában foglaltak figyelembevételével a következő menetjegyek és bérletek árának a (2) és (3) bekezdésben foglalt mértékét megtéríti a munkavállaló számára: a) (...) b) * helyközi országbérlet, helyközi vármegyebérlet, valamint egyéb olyan, az országosnál kisebb területi érvényességű bérlet, amely meghatározott területen érvényes, továbbá alkalmas és szükséges a napi munkába járásra és hazautazásra történő felhasználásra.” Ha téríthető ezek szerint a munkába járás összege, mikortól?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A 39/2010. kormányrendelet 3. § (1b) bekezdés alapján akkor térítheti meg a munkáltató az utazási bérlet 86 százalékát (egyéb feltételek teljesülése mellett) „adómentesen”, ha a bérlet tartalmazza a viszonylatok megnevezését (induló és célállomás), vagy országosnál kisebb területi érvényességű a bérlet, illetve alkalmas és szükséges a munkába járásra.

Munkába járással kapcsolatos további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A NAV és a PM álláspontja szerint, mivel a MÁV Start VIP kártya korlátlan számú, díjmentes utazást biztosít belföldön, minden vasúti kocsiosztályon, bármely vonatnemen, nem teljesülnek a rendelet feltételei (alkalmas, de nem szükséges), ezért annak megtérítése nem kötelező.

Ha a munkáltató a munkavállaló részére MÁV Start VIP kártyát biztosít (térít), akkor ez a juttatás nem lehet adómentes, hanem a szja-törvény 2. § (6) bekezdése alapján a munkavállaló nem önálló tevékenységéből származó jövedelmének minősül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31