hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Aktualizáltuk a Vagyonosodási kalkulátort - használati útmutató

  • Béres Molnár Gergely

Az adóhatóság kockázatelemző programok alapján választja ki azokat az adózókat, akiknél a felmerült gyanús körülmények miatt sor kerülhet a személyi jövedelemadó utólagos ellenőrzésére. Ilyen körülmény lehet például nagy értékű ingó-, vagy ingatlan vásárlása olyan adózónál, aki minimálbéren van bejelentve. A vizsgálatok az eltitkolt jövedelmek felderítésére koncentrálnak, a személyi jövedelemadózás alól kivont jövedelmek feltárását célozzák. Aktualizáltuk az idei évre a kalkulátorunkat, hogy kiszámolja, mennyire büntetné az adóhatóság, ha vizsgálatot indítana Ön ellen.

A vagyonosodási vizsgálatok során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adózó pénzforgalmát ellenőrzi, mennyi bevétele és kiadása volt adott időszakban. A vizsgálati módszer lényege, hogy egy  - időrendi sorrenden alapuló - pénzforgalmi kimutatást készítenek, melyből ellenőrizhető, hogy a legálisan megszerzett jövedelem lehetővé tette-e a kiadásokat.

Ha a legálisan megszerzett bevételeket meghaladják a felmerült kiadások, akkor forráshiányt állapítanak meg. Ez a forráshiány keletkezése pillanatában adóköteles jövedelemnek minősül, és a későbbiekben már nem módosítható. Ezt követően a számítás újra indul a következő forráshiány megállapításáig. Egy év forráshiányait összegzik, majd meghatározzák az azt terhelő személyi jövedelemadót. A pénzforgalom számítása során a legfontosabb az adatok időrendje. Hiába rendelkezik valaki elég jövedelemmel illetve más pénzügyi bevétellel (például kapott kölcsön, tartásdíj, kapott kártérítés, stb.), ha a bevétel időpontja későbbi, mint a kiadás.

Például: ha valaki 2 millió forintért gépkocsit vásárol május 28-án készpénzért, de a 2 millió forint csak június 1-én jelenik meg bevételként (készpénzben vagy bakszámlán), akkor magyarázatot kell adni az eltérésre. Ha ez az átmeneti pénzhiány családi kölcsönből lett fedezve, nem lesz forráshiány megállapítva.
Forráshiány állapíthatnak meg akkor is, ha valakinek a teljesített kiadásához van megfelelő bevétele, de nem azt használta fel a kiadás teljesítésére. Például: van pénz a bankszámlán, de a kifizetés nem arról a bankszámláról történt. A dokumentumokkal nem alátámasztható banki jóváírásokat (pl.: valaki pénzt utalt a számlánkra igazolatlanul) forráshiányként kell figyelembe venni, mert azzal az összeggel nem tudunk elszámolni.

Kiadásként kell figyelembe venni készpénzben történő ingó-, ingatlan vásárlásainkat, adott kölcsöneinket, tagi kölcsöneinket, bankszámlára való befizetéseinket illetve az egyéb készpénzes kiadásainkat, a pénzmozgás időpontjában. A forrás- és adóhiányt modellező kalkulátor is ilyen módon működik. Input adatok:

1. Vizsgált év
2. A pénzforgalom jogcímei
3. A pénzforgalom összegei
4. Már bevallott jövedelem

A számítás eredményeként az adóhiány, a várható adóbírság (az adóhiány 50 %-át feltételezve) és a késedelmi pótlék (maximum 3 éves időtartamra) összegeit kapjuk. Hangsúlyozni kell, hogy a vagyonosodási vizsgálat nagyon bonyolult, mert évekre visszamenőlegesen, sokszor bizonylatok nélkül kell olyan tényekről számot adni, melyek a napi életben természetesek, de korábban a megfelelő bizonylatolásra nem gondoltak.

A kalkulátor egy nagyon leegyszerűsített, tájékoztató jellegű számítás, de alkalmas arra, hogy a felhasználók egy időszak (hónap, negyedév, félév) meghatározó bevételeit és kiadásait leellenőrizhessék, illetve egy esetleges forráshiány esetében a várható adóterheket meghatározzák. A kalkulátorba pozitív számokat kell beírni. A késedelmi kamatszámítás 2012. február 1-i záró időpontra vonatkozik, ez egy közelítő adat.  A vizsgált időszak 2006. évtől kezdődik, mert a korábbi időszakra már nem lehet adóhiányt megállapítani, annak ellenére, hogy azt is vizsgálhatja az adóhatóság. Adóhiány esetén adóbírságot kell fizetni. Az adóbírság mértéke alapesetben továbbra is az adóhiány 50 százaléka, de ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ a bírság mértéke 200 százalék.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close