hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tárgyi eszköz értékesítése tevékenységét szüneteltető vállalkozónál

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó jelenleg szünetelteti tevékenységét. A vállalkozásában volt egy tehergépkocsi, amit most a szüneteltetése alatt értékesít. Áfaalany, az áfát bevalljuk és megfizetjük. Kérdésünk, hogy az értékesítésből származó jövedelmet hogyan kell bevallani a szüneteltetés alatt? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 18. paragrafusa alapján az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozó 2017. január elsejétől a tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti.

Ha a két év elteltével az egyéni vállalkozó nem jelenti be az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását, akkor a magánszemély egyéni vállalkozói jogállása megszűnik.

Akik 2017. január 1-jét megelőzően kezdték el a tevékenységüket szüneteltetni, azok esetében még a régi szabály az irányadó, vagyis legfeljebb 5 évig szüneteltethető a tevékenység.

Korlátozások a szünetelés alatt

Az egyéni vállalkozó a szünetelés tartama alatt:

  • egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet,
  • egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat,
  • vállalkozói minőségében adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést nem kérhet, költségvetési támogatást nem igényelhet (sem a szünetelés időtartamára, sem a szünetelés megszűnését követően),
  • túlfizetés visszatérítését nem kérheti.

Az szja-törvény 57. paragrafusának (5) bekezdésében foglaltak szerint a szünetelés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel a szünetelés megkezdésének adóévéről szóló adóbevallás benyújtásáig

  • befolyt ellenérték (bevétel) a szünetelés megkezdése adóévében megszerzett vállalkozói bevételnek,
  • igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdése adóévében elszámolható vállalkozói költségnek

minősül, amelyet az egyéni vállalkozónak a szünetelés megkezdése évéről szóló adóbevallásában kell figyelembe vennie.

A szünetelés megkezdése adóévéről szóló adóbevallás benyújtását követően befolyó bevételre, illetve felmerült kiadásra minden olyan adóévben, amelyben a tevékenység az adóév minden napján szünetelt, az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, ha az egyéni vállalkozó tevékenysége szüneteltetésének ideje alatt, de a szünetelés kezdő évéről (például 2019-ról) beadandó szja-bevallásának benyújtására nyitva álló határidőig (például 2020. május 20-áig) értékesítette az egyéni vállalkozói tevékenységéhez használt, kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszközét, akkor a tárgyi eszköz eladási ára az egyéni vállalkozásból származó bevételnek minősült, amellyel szemben az értékcsökkenési leírás még el nem számolt része a költségek között elszámolható volt.

Ha a tárgyi eszköz eladására a bevallás benyújtására nyitva álló határidőt követően, de a szünetelés ideje alatt került sor például 2020-ban május 20. után (például 2020 decemberében), akkor e bevételre az önálló tevékenységből származó bevételre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, vagy ha egész évben szünetelt, vagyis ilyen esetben is az ingó értékesítésre vonatkozó kedvezőbb rendelkezések sem alkalmazhatók a jövedelemszámításkor.

Megjegyzem, hogy a nem kizárólagos tárgyi eszköz például a személygépkocsi értékesítése esetén – ha az nem tekinthető kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköznek (nem személyszállításra és kölcsönzésre használt) – a jövedelemszámítás az ingóság értékesítésére vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani.

Az önálló tevékenységből származó bevételek körét az szja-törvény 2. számú melléklete határozza meg.

A melléklet I.2 pontja szerint bevételnek minősül a kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköz értékesítésekor kapott ellenérték, ha annak beszerzési, előállítási költségét a magánszemély bármely évben elszámolta a költségei között.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2020. évi szja-bevallás kitöltésekor a bevételt szerepeltetni kell az önálló tevékenységből származó bevételek között, és ha az eladni kívánt tárgyi eszközt az adózó nem 2020-ban vásárolta, akkor annak beszerzési ára nem vonható le a bevétel összegéből a jövedelemszámításkor.

Ebben az esetben legfeljebb 10 százalék igazolás nélkül elszámolható költséghányadot lehet alkalmazni, feltéve, hogy minden jövedelmét e szabály szerint állapítja meg, és a jövedelem után nemcsak 15 százalék szja-t, de 17.5 százalék szochót is fizetni kell, igaz, hogy ez 2020-as változás miatt utóbbi 15,5 százalékra csökken.

Aki a tevékenységét az adóév utolsó napján is szünetelteti, annak esetében a bevallás benyújtásának határideje 2021. május 20.  

Az adófizetési kötelezettséget nemcsak a tárgyi eszköz eladása jelenti, hanem az is, ha azután az adózó például kisvállalkozói kedvezményt vett igénybe, és azt a szünetelés ideje alatt az adózó átsorolja.

Ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel nem kötelezett a magánszemély adóbevallás benyújtására, ha e tevékenységét az adóév minden napján szüneteltette, de e rendelkezéstől függetlenül a szünetelés időszakában is be kell vallania az adóévben

a) kisvállalkozói kedvezménnyel,
b) fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeggel,
c) foglalkoztatási kedvezménnyel,
d) kisvállalkozások adókedvezményével

kapcsolatban keletkezett adófizetési kötelezettségét, amelyre akkor kerülhet sor, ha ezek a kedvezmények nem váltak véglegessé.

Ebből következően például a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozónak

  • a kisvállalkozó kedvezményre vonatkozó feltételek nem teljesítése esetén (például átsorolta a tárgyi eszközt, és azt magáncélra használja vagy eladta),
  • a kisvállalkozások adókedvezményére vonatkozó feltételek nem teljesítése esetén (például eladta a gépet)

bevallási és visszafizetési kötelezettsége keletkezik.

Abban az esetben, ha az adózó az adóév egészében szüneteltette a tevékenységét, akkor kérheti a NAV-tól a feltételek megléte esetén a bevallási tervezet elkészítését is, amennyiben az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel nincs adófizetési kötelezettsége, például a korábban érvényesített kedvezmények igénybevétele vagy tárgyi eszközök értékesítése miatt.

Abban az esetben, ha egész évben nem szünetelt, akkor a tárgyieszköz-eladás vállalkozói bevétel és utána a költség-elszámolás is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gamer

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs