hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40: nyugdíjjogosultság, visszamenőleges ellátás, kereseti korlát

  • adozona.hu

A nők kedvezményes nyugdíjjogosultsága bevezetésétől kezdve sláger téma portálunkon. Ezúttal három olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Kérdés1: 61 éves nő vagyok. Az előzetes adategyeztetési eljárás során 2018.12.31-éig 42 év nyugdíjjogosultság és nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító időt igazoltak, ezen belül 39 év kereső tevékenységgel járó szolgálati idővel. Ehhez még hozzájön a jelen ideig is tartó munkaviszony. Magas a munkabérem, tovább is szeretnék dolgozni. Milyen időponttól kellene kérnem a nyugdíjazást? Mikortól érvényes az idei szorzó? Cégvezetőként kérhetem-e visszamenőleg? Mit jelent az adategyeztetési határozatban a kétféle idő? Van-e hatása a nyugdíj összegére?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A megkeresése szerinti adatok alapján Ön már 2018. év végén rendelkezett a kedvezményes nyugdíjazáshoz szükséges 40 év jogosultsági idővel, ezért elvileg bármikor kérheti – amennyiben nem közszolgálati típusú jogviszonyban áll, akár hat hónapra visszamenőlegesen is – a kedvezményes nyugdíj megállapítását. Ha 2018. december 31-ét követően Ön folyamatosan dolgozik, úgy jelen időpontban már több mint 43 év szolgálati idővel rendelkezik. Mivel nem írta meg, hogy napra pontosan mennyi szolgálati időt ismertek el, ezért nem tudom megítélni, hogy a továbbdolgozásai alapján milyen időpontban szerez további egész évi szolgálati időt. A nyugdíjazás során célszerű figyelemmel lenni arra, hogy mely időpontban lesz újabb teljes éve, ugyanis az a nyugdíj mértéke szempontjából – minden 40 év feletti újabb év – további 2 százalékos növekedést eredményez.

Az idei valorizációs szorzókat a 2020. január 1. és 2020. december 31. közötti folyósítási kezdettel megállapításra kerülő nyugellátások esetén kell alkalmazni.

Az adategyeztetésről rendelkező határozatban feltüntetett „nyugdíjjogosultságnál” figyelembe vehető szolgálati idő az általános szabályok szerint megállapításra kerülő – korhatár betöltésére tekintettel megállapítható – nyugdíjra való jogosultság és annak mértéke szempontjából figyelembe vehető szolgálati időt jelenti, míg a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idő azt a figyelembe vehető szolgálati időt jelöli, amelyet a kedvezményes nyugdíjazás tekintetében kell figyelembe venni. A két időtartam azért térhet el, mert vannak olyan biztosítási jogviszonyok – például: munkanélküli segély, szakmunkás tanulói időszak –, amelyek az általános szabályok szerint nyugdíjra jogosító szolgálati időnek minősülnek, azonban a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében „jogosultsági időként” nem vehetők figyelembe. A nyugdíj összegére kizárólag az általános szabályok szerinti szolgálati idő hosszának van hatása, ugyanis a nyugdíjak – korhatáros és a kedvezményes nyugdíjak esetében is – mértékének megállapításakor azt kell figyelembe venni.

Kérdés2: Szeretném kihasználni a nők kedvezményes öregségi nyugdíját. Mely időpont lenne ideális, célszerű a nyugdíjazás kéréséhez visszamenőleg. Az adategyeztetés alapján 1973.06.18-2014.12.31. között 38 év 22 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel, 38 év 22 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül 35 év 20 nap keresőtevékenységgel járó biztosítási, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezem. 2015.01.01-2018.12.31-éig 4 év 1 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel és 4 év 1 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel. 2019.01.01-jétől munkaviszony keretében dolgozom mindenféle megszakítás nélkül, a versenyszférában. Szeretnék tovább dolgozni is. 

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A megkeresése szerinti esetben Ön 2019. december 31-én 43 év 23 nap szolgálati idővel, ezen belül 43 év 23 nap kedvezményes nyugdíjra jogosító idővel rendelkezik, ami alapján nincs akadálya a visszamenőleges nyugdíjigény érvényesítésének. Mivel a 2020-as valorizációs szorzók kedvezőbbek mint a 2019. évi valorizációs szorzók, ezért célszerű, hogy a kedvezményes nyugdíjat visszamenőleg 2020. január 1-ei folyósítási kezdettel kérje. A nyugdíjigény legkorábban hat hónapra visszamenőlegesen érvényesíthető, ezért a 2020. január 1-jei indulású igényérvényesítésre legkésőbb 2020. július hónapban van módja, azaz legkésőbb 2020. július hónap végéig kell benyújtania a nyugellátás megállapítására irányuló igénybejelentését annak érdekében, hogy a kedvezményes nyugdíj 2020. január 1-jétől megállapítható legyen.

Kérdés3: 61 éves nő vagyok, szeretném igénybe venni a nők kedvezményes nyugdíját, ha lehet, 6 hónapra visszamenőleg. A feltételeket, jogosultságot már kérdeztem Önöktől, tisztáztuk, minden rendben. Újabb kérdésem merült fel. Számít-e még a kereseti korlát esetemben, ha a minimálbér 18-szorosát már 5 hónap alatt elértem? Ha számít, hogyan kell kiszámolni a nyugdíjazás kezdő időpontját? Munkaviszony keretében dolgozom a versenyszférában, és dolgozom továbbra is. Köszönöm a választ.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

2019. január 1-jétől kezdődően a munkaviszonyban álló nyugdíjas nem minősül biztosítottnak, ezért amennyiben a kedvezményes nyugdíj 2020. január 1-jétől visszamenőlegesen megállapításra kerül az Ön részére, visszamenőlegesen nyugdíjas státuszba lép, ezért a nyugdíjasként fennálló munkaviszonyából már nem kell figyelembe venni a kereseti korlátot. A nyugdíj megállapításáról szóló döntés ismeretében a munkáltatójának utólagos bevallásmódosítást kell végeznie, a levont járulékot vissza kell igényelni és Önnek kifizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1