Szochokötelezettség a 19SZJA bevallásban – hogy is van ez?

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Februárban volt olvasható az Adózóna hasábjain is, hogy a 2019SZJA-bevallásban a magánszemélynek csak 17,5 százalék szociális hozzájárulási adót (szochót) kell fizetnie. Tekintettel arra, hogy az adóbevallási tervezet 2020. március 15-étől megtekinthető, szükség esetén kiegészíthető, módosítható, illetve jóváhagyható, ezúton kívánunk segítséget nyújtani, miként kell bevallani a magánszemélyt terhelő szocho összegét 2019-re vonatkozóan.

Többféle jövedelem keletkezhet, mely után nem a kifizetőt, hanem a magánszemélyt terheli a szochofizetési kötelezettség. Ez jellemzően abban az esetben merül fel, amikor a magánszemély nem kifizetőtől részesül jövedelemben, vagy a jövedelmet ugyan egy magyar kifizető juttatja, de az előírások szerint az adót a magánszemély jövedelméből, a magánszemély nyilatkozata szerinti összegben kell levonni. (Ez a levonási kötelezettség nem tévesztendő össze a kifizetőt terhelő, például a munkabér vagy béren kívüli juttatások után fizetendő szochokötelezettséggel.)

A természetes személyt a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szochotörvény) értelmében 2019. évre vonatkozóan 17,5 százalékos kötelezettség terhelte. Az adót addig kellett megfizetni, amíg a természetes személynek a szochotörvény 1. paragrafusának (1)–(3) bekezdései (összevonás alá eső jövedelmek) és az 1. paragrafus (5) bekezdésének a)–e) pontjai szerinti jövedelme (alapvetően a különadós jövedelmek, ide nem értve a kistermelőt és őstermelőt megilletőt) a tárgyévben el nem érték a minimálbér összegének a huszonnégyszeresét. Az adó levonásában és megfizetésében a kifizető köteles volt (és persze idén is köteles) közreműködni.

A szochofizetést a különadós jövedelmeknél korlátozza, hogy a felső határ számításakor figyelembe kell venni az összevonás alá eső jövedelmek és a különadózó jövedelmek összegét is. 2019-re vonatkozóan a minimálbér 149 ezer forint volt, annak a 24-szerese 3 millió 576 ezer forint, mely alapján – figyelemmel a 17,5 százalékos adómértékre – 625 800 forint szochót kellett fizetni.

Idén a minimálbér 161 ezer forintra emelkedett, így a felső határ 3 862 080 forintra nőtt. Így az adó összege 675 864 forint. (Ha a szocho mértéke 2020. július 1-jén változik az idei évhez hasonlóan, akkor a szochokötelezettség éves viszonylatban csökkenni fog.)

A szochoelőleg-kötelezettséget 2019-ben kétféle adómértékkel kellett teljesíteni. Az első félévben a magánszemélynek és a jövedelem kifizetésében közreműködő kifizetőnek 19,5 százalék szochót kellett fizetni. Míg, ha a jövedelem szerzési időpontja 2019. második félévére esett, akkor az adó mértéke már csak 17,5 százalék volt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, kinek és hogyan kell az szja-bevallását módosítania!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close