hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékfizetés ingatlanátruházással

  • adozona.hu
1

Egy kft. két tagja 50-50 százalékban tulajdonos. Az osztalékot ingatlanátruházással szeretnék kifizetni. Jelen esetben két ügyletről beszélünk, osztalékfizetésről és vagyonátruházásról. A következő kérdésekben kérném válaszát, illetve jóváhagyását: 1. Értelmezésünkben igazságügyi szakértővel kell felértékeltetni az ingatlant, hogy az értékesítés piaci áron valósuljon meg. 2. A beszámoló elkészítésekor kell a taggyűlési jegyzőkönyvben nyilatkozni, hogy a vállalkozás az osztalékot pénzben vagy vagyonátadással fizeti ki a tulajdonosoknak a tulajdoni hányad arányában. (Esetleg ettől a nyilatkozattól el lehet-e tekinteni?) 3. Osztalékfizetés esetén a magánszemély részére kerülő nettó kifizetés a kft. részéről az szja-val és szochóval csökkentett összeg. A vagyonátruházási illeték (4 százalék) befizetése a NAV felé a tag kötelezettsége? (Ez független a kft.-től?) 4. Ha a magánszemély szemszögéből vizsgálom, és nem osztalékkifizetéssel, hanem csupán ingatlan adás-vétellel megveszi a saját cége ingatlanát (majd egy későbbi időpontban veszi fel az osztalékot), akkor pénzügyileg részéről semmi változás nincs (szja, szocho, illeték)? A kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Jogszabály nem írja elő, hogy a piaci értéket hogyan állapítsák meg a felek, de természetesen értékelhető az ingatlan igazságügyi szakérővel is.

A Ptk. 3:184. § (2) bekezdése szerint a pénzbeli és a nem pénzbeli vagyoni értékű juttatás egyaránt kifizetésnek minősül. A Ptk. 3:185. § (2) bekezdés szerint a taggyűlés az osztalékfizetésről a beszámoló elfogadásával egyidejűleg határoz. Azt nem írja elő a Ptk., hogy a taggyűlési jegyzőkönyvben nyilatkozni kell az osztalékfizetés formájáról, de – szerintem – célszerű.

Osztalékfizetés esetében a magánszemély számára történő nettó kifizetés a kft. részéről a szja-val és szochóval csökkentett összeg, de ha ingatlan formában történik az osztalékfizetés és így nincs lehetőség a közterhek levonására, akkor

♦ a szja-törvény 15. § (4) bekezdése értelmében a kifizetőnek és a magánszemélynek az adóelőlegre irányadó szabályok [szja-törvény 46. § (6)–(8) bekezdés] szerint kell eljárnia.

♦ a szociális hozzájárulási adót a természetes személy a személyi jövedelemadó bevallásában vagy az állami adó- és vámhatóság által összeállított adóbevallási tervezet felhasználásával elkészített személyi jövedelemadó bevallásban a bevallásra előírt határidőig állapítja meg, vallja be, és a bevallás benyújtásának határidejéig fizeti meg.

A vagyonátruházási illeték befizetése a NAV felé a tag kötelezettsége.

Ha a magánszemély az ingatlant nem osztalékfizetés címen szerzi meg, akkor nincs személyi jövedelemdó és szociális hozzájárulási adó kötelezettsége. A szerzést azonban ez esetben is terheli illeték. Az utóbb felvett osztalék után természetesen a szja és szocho szabályait alkalmazni kell.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
realterdik

Számlázni mindenképpen kell. Üdv

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink