hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékfizetés ingatlanátruházással

  • adozona.hu
1

Egy kft. két tagja 50-50 százalékban tulajdonos. Az osztalékot ingatlanátruházással szeretnék kifizetni. Jelen esetben két ügyletről beszélünk, osztalékfizetésről és vagyonátruházásról. A következő kérdésekben kérném válaszát, illetve jóváhagyását: 1. Értelmezésünkben igazságügyi szakértővel kell felértékeltetni az ingatlant, hogy az értékesítés piaci áron valósuljon meg. 2. A beszámoló elkészítésekor kell a taggyűlési jegyzőkönyvben nyilatkozni, hogy a vállalkozás az osztalékot pénzben vagy vagyonátadással fizeti ki a tulajdonosoknak a tulajdoni hányad arányában. (Esetleg ettől a nyilatkozattól el lehet-e tekinteni?) 3. Osztalékfizetés esetén a magánszemély részére kerülő nettó kifizetés a kft. részéről az szja-val és szochóval csökkentett összeg. A vagyonátruházási illeték (4 százalék) befizetése a NAV felé a tag kötelezettsége? (Ez független a kft.-től?) 4. Ha a magánszemély szemszögéből vizsgálom, és nem osztalékkifizetéssel, hanem csupán ingatlan adás-vétellel megveszi a saját cége ingatlanát (majd egy későbbi időpontban veszi fel az osztalékot), akkor pénzügyileg részéről semmi változás nincs (szja, szocho, illeték)? A kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Jogszabály nem írja elő, hogy a piaci értéket hogyan állapítsák meg a felek, de természetesen értékelhető az ingatlan igazságügyi szakérővel is.

A Ptk. 3:184. § (2) bekezdése szerint a pénzbeli és a nem pénzbeli vagyoni értékű juttatás egyaránt kifizetésnek minősül. A Ptk. 3:185. § (2) bekezdés szerint a taggyűlés az osztalékfizetésről a beszámoló elfogadásával egyidejűleg határoz. Azt nem írja elő a Ptk., hogy a taggyűlési jegyzőkönyvben nyilatkozni kell az osztalékfizetés formájáról, de – szerintem – célszerű.

Osztalékfizetés esetében a magánszemély számára történő nettó kifizetés a kft. részéről a szja-val és szochóval csökkentett összeg, de ha ingatlan formában történik az osztalékfizetés és így nincs lehetőség a közterhek levonására, akkor

♦ a szja-törvény 15. § (4) bekezdése értelmében a kifizetőnek és a magánszemélynek az adóelőlegre irányadó szabályok [szja-törvény 46. § (6)–(8) bekezdés] szerint kell eljárnia.

♦ a szociális hozzájárulási adót a természetes személy a személyi jövedelemadó bevallásában vagy az állami adó- és vámhatóság által összeállított adóbevallási tervezet felhasználásával elkészített személyi jövedelemadó bevallásban a bevallásra előírt határidőig állapítja meg, vallja be, és a bevallás benyújtásának határidejéig fizeti meg.

A vagyonátruházási illeték befizetése a NAV felé a tag kötelezettsége.

Ha a magánszemély az ingatlant nem osztalékfizetés címen szerzi meg, akkor nincs személyi jövedelemdó és szociális hozzájárulási adó kötelezettsége. A szerzést azonban ez esetben is terheli illeték. Az utóbb felvett osztalék után természetesen a szja és szocho szabályait alkalmazni kell.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
realterdik

Számlázni mindenképpen kell. Üdv

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink