hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékelőleg utáni terhek bevallásának és fizetésének rendje

  • adozona.hu

Egy kft. tulajdonosai 2018 februárjában osztalékelőleget vesznek fel. A márciusban beadandó, februárra vonatkozó 08-asban szerepel a fizetendő szja. Az előleg biztos, hogy osztalékká válik. A még fizetendő eho melyik bevallásba kerül és melyik év járulékai alapján kell figyelni a 450 ezres határt? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az osztalékelőleg a tulajdonosoknak részben adózott jövedelmet eredményez, bevallása azonban nem olyan egyszerű. Amikor a kifizetés megtörténik, akkor le kell vonni a személyi jövedelemadót, de a magánszemély még nem szerez véglegesen jövedelmet, hiszen a végleges beszámoló elfogadása még várat magára.

A kifizetés évére vonatkozó feladatok jövedelem elszámolási feladatok keretében, a kifizető a kifizetés hónapjára vonatkozó 08-as bevallásban bevallja az osztalékelőleget és az abból levont adót és elszámolja a magánszemély M lapján.

A kifizetés évét következő év január 31-éig kiadandó jövedelemigazolásban tájékoztató adatként tünteti fel a kifizetett osztalékelőleget.

A magánszemély az szja-bevallásban 56-os sor (már a 2017. évi) tünteti fel mind az osztalékelőleget, mind az abból levont adót, a 2018 ast még sajnos nem ismerem de ebben nem volt változás az utóbbi években.

A kifizetés évében nincs eho, az majd az osztalékká válás évében lesz kötelezettség.

A kifizetés évét követő évben, azaz az osztalék jóváhagyásának évére vonatkozóan, a beszámoló elfogadásakor az osztalékelőlegből osztalék lesz, akkor a taggyűlés hónapjának 08-as bevallásában az osztalékot be kell vallani, de itt nem kell feltüntetni a levont adót, mivel az osztalékelőleg adója már korábban megállapításra és levonásra került.

A következő év január 31-éig kiadandó jövedelemigazolásban az osztalékot, mint külön adózó jövedelmet kell feltüntetni.

Az osztalék megszerzésének évéről szóló szja-bevallásban a magánszemélynek be kell vallania az osztalékot mint külön adózó jövedelmet és az arra eső adót úgy, hogy az adófizetési kötelezettség levezetésénél le kell vonni az előző évben az osztalékelőlegből levont adót.

Ha a következő évben a beszámoló elfogadásakor, a jóváhagyott osztalék összege eléri vagy meghaladja a kifizetett osztalékelőleget, meg kell állapítani, hogy van-e pótlólagos adófizetési kötelezettség.

Ha a jóváhagyott osztalék megegyezik az előző üzleti évben kifizetett osztalékelőleggel, pótlólagos szja-fizetési kötelezettség nem keletkezik. Ha az osztalék magasabb, akkor később, a tényleges kifizetéskor kell a társaságnak levonni, bevallani és befizetni a különbözet 15 százalékát mint személyi jövedelemadót és  az ehót, amely 14 százalék mint egészségügyi hozzájárulás azonban a teljes összegre vetül.

2018-ban az osztalékelőleg után a magánszemélyt 15 százalék szja terheli.

Mivel az osztalékelőleg kifizetésekor egészségügyi hozzájárulást nem kellett levonni, a magánszemélynek lesz a feladata, hogy a beszámoló jóváhagyását követő negyedév 12-éig megállapítsa és befizesse az osztalékelőleget terhelő 14 százalékos ehót. 

A befizetett eho összegét az adóévről készült szja bevallásban kell majd bevallani.

Fontos, hogy 450 ezer forintnál több ehót ne fizessünk. Ez ugyanis a felső határ a jóváhagyás éve szerinti szabályok alapján.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas munkavállalók a koronavírus idején

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság elszámolása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cég, külföldi alvállalkozó

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close