hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelők szja-bevallása

  • adozona.hu

A 2021-es adóévre a NAV által a mezőgazdasági őstermelőknek elkészített bevallási tervezet a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatait tartalmazza. A kifizetők őstermelőkről küldött adatai a bevallási tervezetben tájékoztató adatként jelennek meg – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján.

Az őstermelőknek elkészített adóbevallási tervezet módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá.

Ha a 2021-ben megszerzett éves őstermelői bevétele nem haladta meg az éves minimálbér felét, azaz az 1 004 400 forintot, akkor abból nem kell jövedelmet megállapítania, és ezt a bevételt bevallania sem kell.

Ha Ön az őstermelők családi gazdaságának képviselője, és az alapító szerződés szerint egyenlő arányban részesednek a nyereségből és viselik a veszteséget, akkor Ön és az őstermelők családi gazdaságának többi tagja az őstermelői tevékenységből származó bevételét és – tételes költségelszámolás esetén – azzal kapcsolatos költségét a közösen elért összes bevételnek, illetve összes költségnek a tagok számával történő elosztásával állapíthatja meg, függetlenül attól, hogy a számlák, bizonylatok kinek a nevére szólnak – emelte ki a NAK. Az őstermelők családi gazdasága tagjainak azonos adózási módszerrel kell kiszámítaniuk az őstermelői jövedelmet.

Szja-bevallásának elkészítéséhez információkat kaphat az Adózóna következő cikkeiből is:

Ma éjfélig lehet átnézni, kiegészíteni az szja-bevallási tervezetet,
Így kell adózni a munkáltató által fizetett életbiztosítási díj után
,
Külföldön lévő lakás bérbeadásából származó jövedelem bevallása Magyarországon
,
Külföldön kapott munkabér: mikor nem kell bevallani Magyarországon?
,
Külföldi diákmunkások: a 25 év alattiak szja-kedvezményének speciális esetei
Kriptovaluták adózása: még nem késett le a vonatkozó kedvezményekről
,
Külföldi kiküldetés elismert költségei,
valamint további írásainkat a témában ITT találja.

2022. május 20-áig van lehetőség az adóbevallási tervezet javítására, kiegészítésére, elfogadására vagy az önállóan elkészített 21SZJA bevallás benyújtására, valamint az adó megfizetésére és az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozat leadására – hívja fel a figyelmet a NAK honlapján.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs