hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi diákmunkások: a 25 év alattiak szja-kedvezményének speciális esetei

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Külföldi diák foglalkoztatásakor körültekintően kell eljárni a diákot fogadó munkáltatónak, ugyanis nem minden esetben alkalmazhatók az szja alapját csökkentő kedvezmények.

Idén a 25 év alatti magánszemélynek a munkával szerzett jövedelme után – a jogszabályban meghatározott feltételek teljesülésekor –  nem keletkezik személyijövedelemadó-kötelezettsége. Azonban ez az új rendelkezés nem minden 25 év alatti természetes személynél alkalmazható automatikusan, tekintettel arra, hogy külföldi illetőség esetén az szja-törvény speciális rendelkezést tartalmaz.

A január 1-jétől érvényes új szja-szabály szerint a 25. életévét be nem töltött fiatal csökkentheti az összevont adóalapját, melynek következtében nem kell szja-t fizetnie 433 700 forintig a jogosultság időszakában az szja-törvényben meghatározott önálló és nem önálló tevékenységből származó, összevont adóalapba tartozó jövedelmei után.

Ezt a kedvezményt – az unióban érvényesülő diszkrimináció tilalmának köszönhetően – külföldi diák is érvényesítheti a magyar foglalkoztatótól származó jövedelme után. Azonban figyelembe kell venni az szja-törvény 1/A paragrafusának (3)–(5) bekezdéseit, melyek szerint, ha a magánszemély a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmények értelmében külföldi adóügyi illetőségűnek minősül, akkor ezt a kedvezményt is csak abban az esetben érvényesítheti, ha a Magyarországon szerzett önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelme eléri az adóévben megszerzett összes jövedelmének – ideértve a Magyarországon nem adóztatható jövedelmet is – a 75 százalékát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a kedvezmény igénybe vételére vonatkozó további jogszabályi megkötéseket, tudnivalókat is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs