Külföldön lévő lakás bérbeadásából származó jövedelem bevallása Magyarországon

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Rohamosan közeledik május 20-a, az adóbevallás határideje. Előtte kezd feszültté válni a helyzet, ha nem vagyunk biztosak benne, mely jövedelmet kell az adóbevallásban feltüntetni és mikor dőlhetünk hátra, mert nincs teendőnk.

Az szja-törvény alapelvként rögzíti, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles, kivéve ha törvény ettől eltérően rendelkezik [szja-törvény 1. § (3) bekezdése].

Az adókötelezettség függ attól, hogy a jövedelemben részesülő magánszemély belföldi, vagy külföldi adóügyi illetőségű. A magyar illetőségű magánszemélyt a világjövedelme után terheli Magyarországon adókötelezettség, azonban, ha az illetőség külföldre változik, akkor az adóztatás joga kizárólag a jövedelemszerzés helye alapján belföldről származó, vagy egyébként nemzetközi szerződés, viszonosság alapján a Magyarországon adóztatható bevételére terjed ki (ezt nevezzük korlátozott adókötelezettségnek).

Magyarország ennek megfelelően a magyar belső szabályok alapján a magyar illetőségű magánszemélyek külföldről származó jövedelmét is adóztatás alá vonja. Ezt a jogot azonban jelentősen korlátozza, ha a jövedelem forrásának országával van kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmény, mely felülírja a magyar előírásokat.

Az egyezmények alapvetően azt határozzák meg, hogy egy adott jövedelemtípus adóztatására a magánszemély illetősége szerinti állam, vagy a jövedelem forrása szerinti állam jogosult.

Ezért a külföldön fekvő ingatlan hasznosításából származó jövedelemnél is vizsgálni szükséges, hogy az ingatlan fekvése szerinti országgal Magyarország Kormánya kötött-e kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezményt. Fontos, hogy minden esetben a konkrét egyezmény előírásait kell figyelembe venni, de általánosságban – az OECD Modellegyezmény 6. cikke alapján – azért megállapítható, hogy az ingatlanvagyonból származó jövedelem abban az országban adóztatható, amely államban az ingatlan fekszik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy az adóilletőség, illetve az egyezmények hogyan befolyásolják az ingatlanból származó jövedelem utáni adókötelezettséget!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs