Külföldön kapott munkabér: mikor nem kell bevallani Magyarországon?

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Jelentős azon magánszemélyek száma, akik 2021-ben részben vagy egészben külföldön dolgoztak, vagy a munkát külföldi munkáltató megbízásából távmunkában Magyarországon végezték. Az adóbevallás tervezetét minden olyan esetben ki kell egészíteni a magánszemélynek, amikor olyan jövedelmet szerzett, amely Magyarországon adókötelezettség alá esik, és az adóhatóság részére év közben nem állt kontrolladat rendelkezésre. Cikkünkben a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmek bevallására vonatkozó szabályokat járjuk körbe.

A magyar szja-kötelezettség nem függ attól, hogy ezt a bevételt behozták-e vagy sem Magyarországra, tekintettel arra, hogy a magyar adóügyi illetőséggel rendelkező magánszemélyt mind a belföldről, mind a külföldről származó jövedelme után adókötelezettség terheli. Azonban érdemes arra odafigyelni, hogy ha a magánszemély év közben külföldi munkavégzés miatt külföldre költözött, és év közben az illetősége külföldire változott, akkor Magyarországon csak a Magyarországról származó jövedelmeit kell a magyar szja-bevallásban szerepeltetni. Az adókötelezettséget jelentősen befolyásolja a munkavégzés helye, továbbá az, hogy az adott ország és Magyarország kötött-e a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezményt. Amennyiben igen, akkor az egyezmény előírásait is figyelembe kell venni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül vezetjük le, mikor kell, és mikor nem kell bevallani a jövedelmet!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs