hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelők negyedéves adóelőlege – bevétel, költség, kedvezmény

  • Lepsényi Mária adószakértő

Közeledik az őstermelők számára is a 2017. évi II. negyedéves adóelőleg-fizetési kötelezettség az őstermelésből származó jövedelem után, amennyiben a fizetendő összeg nagysága eléri a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott összeget.

Az adóelőleg alapja a választott adózási módtól függ, ami azt jelenti, hogy a mezőgazdasági őstermelők választásuknak megfelelően tételes költségelszámolás keretében, vagy átalányban állapíthatják meg a jövedelmüket (a 10 százalék költséghányad alkalmazása nem jellemző és nem is célszerű, de a lehetőség fennáll).

Tételes költségelszámoló őstermelők

A bevétellel szemben a jövedelem megállapításakor – tételes költségelszámolás esetén – elszámolható a bevétel megszerzése érdekében az adóévben ténylegesen felmerült, a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja tv.) 3. számú melléklet rendelkezései szerint elismert és igazolt, valamint az igazolás nélkül elszámolható költség. Az értékcsökkenési leírás az egyéni vállalkozókra vonatkozó rendelkezések szerint – az szja tv. 11. számú mellékletében foglaltak szerint – számolható el időarányosan, amennyiben a beszerzési ár egyösszegben történő elszámolásának nincsenek meg a feltételei. (A 100 ezer forint egyedi érték alatti tárgyi eszközök beszerzési ára egyösszegben számolható el. Családi gazdaságok esetében viszont elszámolható a tárgyi eszközök beszerzési ára értékhatártól függetlenül az üzembe helyezés időpontjában.)

A fizetendő adóelőleg összegének megállapításakor az előző évről áthozott veszteség összege a jövedelem 50 százalékáig érvényesíthető. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen előírásokat kell figyelembe venniük az átalányadzó őstermelőknek, továbbá a különböző költségek és kedvezmények érvényesítése során!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs