hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelő, magánszemély, vállalkozó: így árulhat saját virágot

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Jeles névnapok, ünnepek alkalmával elborítják a piacokat, virágüzleteket a csokrok, koszorúk és cserepes dísznövények. Ilyenkor még az utcasarkokon, aluljárókban, sőt gyakran a kertes házak kapujában is kínálják a virágokat. Cikkünk a virág- és dísznövénytermelő, -értékesítő magánszemélyekre vonatkozó legfontosabb adózási szabályokat ismerteti.

A virágok, dísznövények eladásából származó bevétel adózási megítélésének több esetét kell megkülönböztetni. A megkülönböztetés alapja a kereskedelmi tevékenységre vonatkozó szabályozás (2005. évi CLXIV. törvény). Ennek értelmében, amennyiben az árusítás rendszeresen, folyamatosan nyereség vagy haszonszerzés céljából történik, az kereskedelmi tevékenységnek minősül, amely valamilyen gazdálkodási formában – őstermelés, egyéni vagy társas vállalkozás –keretében folytatható, továbbá be kell tartani az adott gazdálkodási formára és a tevékenységre vonatkozó adózási, nyugta-, illetve számlaadási előírásokat, valamint a kereskedelmi szabályozás követelményeit is.

Nem üzletszerű értékesítés esetén a magánszemély nem köteles a tevékenységét meghatározott gazdasági formában végezni, sem őstermelőként vagy vállalkozóként működni, továbbá adószámot kérni, nyugtát adni, azonban az értékesítéssel szerzett jövedelme után személyijövedelemadó-fizetési kötelezettsége merülhet fel.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből azt is megtudhatja, hogy van egy kivételezett virág, amelynek árusítására sokkal kedvezőbb szabályok vonatkoznak, mint a többire.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs