Nyugdíj-előtakarékosság: sokan nem igénylik vissza az adót

  • adozona.hu

A magyar állam támogatja a nyugdíj-előtakarékosságot: 20 százalékos adó-visszatérítés igényelhető az éves befizetésekre. Azonban sokan elfelejtik érvényesíteni ezt a jogosultságot, így életük során több millió forintot hagynak a NAV-nál – írja közleményében a bankmonitor.hu.

A nyugdíjmegtakarítások egyik legkedveltebb tulajdonsága az elérhető állami támogatás. Az aggasztó nyugdíjhelyzetet az állam is felismerte, ezért közvetlenül pénzzel ösztönzi a takarékoskodást. A támogatás valójában szja-visszatérítés, így csak azok a megtakarítók vehetik igénybe, akik fizetnek személyi jövedelemadót. A támogatás mértéke az adott évi nyugdíjcélú befizetések 20 százaléka, de legfeljebb 100-150 ezer forint, attól függően, hogy milyen megtakarítási formáról van szó.

A NAV adatai szerint tízezrek nem igénylik vissza az szja-t

A megtakarításokra nem automatikusan érkezik az szja-jóváírás, hanem ezt minden évben külön igényelni kell az adóbevallás elkészítésekor/jóváhagyásakor. Akik elmulasztják az igénylést, a jogosultságuk ellenére nem tudnak részesülni ebben a támogatásban.

Az adóbevallások határidejének közeledtével a Bankmonitor levélben fordult a NAV sajtóosztályához azzal a kérdéssel, hogy a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek hány százaléka nem érvényesíti évente az elérhető szja-visszatérítést. A hivatal részletes statisztikákat közölt a vonatkozó adatokról.

A NAV és a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) adataiból kiszámítható, hogy az elmúlt 5 évben jellemzően a nyugdíjbiztosítással rendelkezők 80-88 százaléka igényelt adó-visszatérítést megtakarítására. Ez egyben azt is jelenti, hogy az idős korukra nyugdíjbiztosításon keresztül megtakarítók 12-20 százaléka nem él az állami támogatás lehetőségével: 2020-ban ez összesen 72 ezer embert jelentett. Ha feltételezzük, hogy az átlagos megtakarításuk megegyezett a visszatérítést igénylőkével, akkor elmondható, hogy fejenként kb. 49 ezer forint (együttesen 3,5 milliárd forint) állami támogatástól estek el.

Milyen okai lehetnek a támogatás kihasználatlanságának?

Fontos, hogy a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek között vannak olyanok, akik nem fizetnek személyi jövedelemadót, ilyen például a katás vállalkozók vagy a négygyermekes anyák csoportja. Az ő esetükben az adó-visszatérítés kihasználatlanságát nem mulasztás, hanem jogosulatlanság okozza. (Kivétel ez alól, ha a biztosított és a szerződő személye nem azonos, és a szerződő fél jogosult az szja-visszatérítésre: ebben az esetben pl. a katás megtakarítók is hozzájuthatnak a támogatáshoz!).

Ugyanakkor sokan vannak azok is, akik egyszerűen elmulasztják a támogatás érvényesítését. Ennek oka lehet az, hogy nem kellő körültekintéssel töltik ki az adóbevallásukat, és megfeledkeznek arról, hogy jelezzék benne az adó-visszatérítésre irányuló igényüket. Ebben az esetben gyakorlatilag kidobott pénz lesz a befizetett szja egy része: az éves megtakarítás 20 százalékát vissza lehetne kapni, de mégsem élnek ezzel a lehetőséggel.

Drága mulatság elveszíteni az adó-visszatérítést

Az adó-visszatérítés ki nem használása a megtakarítás teljes futamideje alatt nagyon jelentős veszteséget eredményezhet. Ha valaki 40 éves korában kezdte a megtakarítást, és havi 20 ezer forintot tett félre, melyet évente 3 százalékkal növelt, akkor 65 éves koráig 8,75 millió forintot tett félre a számlájára. Az évtizedek során így összesen 1,75 millió forintnyi szja-visszatérítést kapott, amely a hozamokkal együtt 3,7 millió forintra hízhat, mire nyugdíjba vonul. Aki jogosult lenne az adó-visszatérítésre, de nem használja ki, ezt a pénzösszeget veszíti el. Ennek következtében a nyugdíjas éveire felhalmozott megtakarítása 22,4 millió forint helyett 18,6 millió forint lesz.

Használja ki az állami támogatást!


A 21. századi fejlett világ társadalmaiban drasztikus gyorsaságú elöregedési folyamat megy végbe. Az idősek létszáma növekszik, miközben egyre kevesebb gyermek (leendő adófizető) születik. Ilyen körülmények között a nyugdíjrendszer nehezen fenntartható, éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az aktív dolgozók alternatív jövedelemforrást is kiépítsenek saját időskorukra. Egy nyugdíjcélú megtakarításon keresztül havi rendszerességgel lehet előtakarékoskodni, a félretett pénzösszegek pedig jelentős hozamot termelhetnek a futamidő során. Érdemes tehát élni ezzel a lehetőséggel, és kihasználni a 20 százalékos állami támogatást is – áll a bankmonitor.hu közleményében.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs