Ekhózó nyugdíjas – ellentmondás a fogalmakban

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Ki minősül nyugdíjasnak? Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény fogalomrendszere elbizonytalaníthatja a jogalkalmazót.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. (ekho) törvény a nyugdíjas fogalmát a 2. § d) pontjában határozza meg. A jogszabályi hely egy általános a törvény egészére vonatkozó, és egy szigorúbb, de csak adott pontok vonatkozásában alkalmazandó definíciót is megfogalmaz. Így:

1.)  nyugdíjas az, aki a saját jogú nyugdíjas vagy az olyan özvegyi nyugdíjas, aki betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, de
2.)  a jogszabály 3. § (1) bekezdésének b) alpontja, valamint a 3. § (4) bekezdésének c) alpontja alkalmazásában mindkét esetben csak akkor, ha az adóévben legalább 183 napig nyugdíjas. 

Főszabály szerint tehát jelenleg az a személy minősül az ekho törvény alkalmazásában nyugdíjasnak, akit egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatónak tekinthetnénk.

Ugyanakkor, ha valaki az ekho szerinti adózásra – az egyéb feltételek teljesülése mellett – nyugdíjas státuszára, és nem más jogviszonyában szerzett általános szabályok szerint adózó jövedelmére tekintettel jogosult (3. § (1) b) pontja, illetve (4) bekezdés c) pontja), akkor szigorúbb feltételek szerint kell ennek fennállást vizsgálni. Ebben az esetben további feltétel, hogy az adóévben legalább 183 napig nyugdíjas legyen.

Például, ha a magánszemély augusztus 3-ától sajátjogú nyugdíjas és ezt megelőzően rokkantsági ellátásában részesült, (de nem szerzett semmilyen más jogviszonyban jövedelmet), nyugdíjas státuszára tekintettel nem választhatja az ekho szerinti adózást.

Ugyanakkor, ha a nyugdíjazását megelőzően munkaviszonyban állt, akkor akár 60 millió forintos bevételig jogosult az ekho szerinti adózásra és nyugdíjasként csak 11,1 százalékos ekho fizetésére kötelezett.

A nyugdíjas magánszemély ugyanis az ekho törvény 4. szakasza alapján 11,1 százalékos ekho terheli (amelyből 9,5 százalék tekintendő személyi jövedelemadónak, 1,6 százalék pedig egészségbiztosítási járuléknak), míg a kifizetőnek 17,5 százalékos mértékű ekhót kell lerónia utána.

A jogalkotó e tekintetben nem volt következetes, az ekho szerinti adózást választó nyugdíjas munkavállaló esetében is fenntartotta az egészségbiztosítási részt.

Mindez módosul a 2020. július 1-jétől, ugyanis a törvény 4. § módosított (2) bekezdése értelmében a sajátjogú nyugdíjas magánszemély csak 9,5 százalékos ekho fizetésére kötelezett (tehát megszűnik az ekhójában az 1,6 százalékos rész), illetve a (4) bekezdés alapján a kifizető mentesül vele kapcsolatban a 17,5 százalékos ekho alól.

Az adó- és tb-szabályok változásairól itt további információt kaphat!

Ugyanakkor a nyugdíjas ekho-mentességének a megfogalmazása bizonyos tekintetben nem egyértelmű.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen korlátozás rejlik a szabályozásban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérvadászati szolgáltatás, mentesség választása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő és bértartás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Számlázás külön díjért

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close