Ne hagyja veszni az adót, ha vissza is kaphatja!

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Akár 280 ezer forint adót is visszakaphat az, aki még az év végéig adóvisszatérítésre jogosító megtakarításokba fekteti a pénzét. A kedvezmény "kimaxolásához" 1 millió 400 ezer forintot kell, hogy jóváírjanak a magánszemély cikkünkben ismertetett megtakarítási számláin.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerint a magánszemély az összevont adóalap megfizetett adójából rendelkező nyilatkozata alapján visszatérítésre jogosult egyes megtakarítási célokra fordított összegek után.

A különadózó jövedelmek – mint például az ingatlanértékesítésből, árfolyamnyereségből származó jövedelem, kamatjövedelem – nem tartoznak az összevont adóalapba, így ezen jövedelmek adójáról nem lehet rendelkezni.

Adóvisszatérítésre – együttesen legfeljebb 280 ezer forint összegben – az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári, a nyugdíj-előtakarékossági, valamint a nyugdíjbiztosítási befizetések jogosítanak. Ezek közül a nyugdíjbiztosításról korábbi cikkünkben írtunk: Nyugdíjbiztosítás: ennyi adót lehet visszakapni

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetésekre vonatkozó szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt.. beltagjának külföldi munkavállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Alanyi mentesség

Nagy Norbert

adószakértő

Bérlemény felújítása

Nagy Norbert

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X