hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjbiztosítás: ennyi adót lehet visszakapni

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Előrejelzések szerint a magyar nyugdíjrendszer 10-15 év múlva várhatóan nem biztosítja majd a megélhetéshez szükséges ellátást, amire az aktív korban lévőknek célszerű öngondoskodással felkészülniük. Ez többféle megtakarítási módon történhet, ezek közül cikkünk az adóvisszatérítési kedvezményre jogosító nyugdíjbiztosítást mutatja be.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) – hasonlóan az önkéntes pénztári befizetésekhez és nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetésekhez – a megfizetett adó visszatérítésére rendelkezési jogosultságot biztosít évenként a magánszemély szerződő által nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett összegek 20 százalékáig, maximum 130 000 forintig (a továbbiakban kedvezmény).

Kedvezményre jogosító nyugdíjbiztosításról akkor beszélhetünk, ha a biztosító teljesítésére – a haláleseti szolgáltatást kivéve – a biztosítás teljes tartama alatt a biztosított jogosult, és a szerződés szerint a biztosító kizárólag a következő események bekövetkezésekor nyújt szolgáltatást:

– a biztosított halála, vagy

– a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jogszabály szerinti saját jogú nyugdíjszolgáltatásra való jogosultság megszerzése, vagy

– legalább 40 százalékot elérő egészségkárosodása, feltéve, hogy a nyugdíjbiztosítás szerződés létrejöttekor a biztosított egészségkárosodása a 40 százalékos mértéket még nem érte el, függetlenül attól, hogy rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra jogosult-e vagy sem, vagy

– a biztosító lejárati szolgáltatása a szerződés létrejöttekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár biztosított általi elérésekor válik esedékessé.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan és milyen feltételekkel érvényesíthető a kedvezmény!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs