37 találat a(z) NYESZ cimkére

Nyugdíjas évek: kinek ajánlott az eurós megtakarítás? Cikk

A forint már sok éve trendszerűen gyengül a nyugati devizákkal szemben. Ennek következtében sokan vélekednek úgy, hogy hosszú távú nyugdíjmegtakarításaikat érdemes több pénznem között is megosztani. Az eurós befektetések kézenfekvő megoldásnak tűnhetnek ebből a szempontból, írja a bankmonitor.hu. De milyen buktatókra kell odafigyelni ilyen esetben? Milyen előnyei és hátrányai vannak az eurós megtakarításoknak?

Nyugdíjasnak fizetett jutalom: ekkor kérheti a nyugellátás összegének újbóli megállapítását Cikk

Olvasónk nyugdíjba vonulása után még a munkaviszonyra tekintettel kapott prémiumot. Az utalás a nyugdíjazás után történt, de a kifizetés még az aktív időszakra vonatkozik. Kérheti-e a nyugdíj összegének újbóli megállapítását, szja szempontjából melyik évhez tartozik a jövedelem? Olvasónk kérdéseit Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolta meg.

Nyesz-befizetésből visszakapható adó a nyugdíjkorhatár betöltése után Cikk

A nyugdíj-előtakarékossági számlára (nyesz) történő befizetés alapján két felső korlát szerint jár vissza adó. Cikkünk a nyesz-tulajdonosok figyelmét hívja fel a fontos tudnivalókra.

NYESZ számlán szja-adójóváírás Kérdés

Árfolyamveszteség NYESZ számlán Kérdés

Tisztelt Szakértők! A 2019. évben értékpapírszámláimon történő tőkepiaci ügyleteken nyereséget értem el. Ugyanakkor a NYESZ számlámon lévő részvények eladása során árfolyamveszteséget realizáltam. Érdeklődöm, hogy a NYESZ számlán realizált árfolyamveszteség összege levonható-e az egyéb értékpapírszámlákon elért részvények eladása során realizált árfolyamnyereség összegéből a 2019. évi bevallás elkészítése során.

Nyesz átalakítása TBSZ-re Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyesz-számlát nyítottam 2017 decemberében, 2018-ban érkezett adójóváírás a számlára a 2017-es adóév után, idén a számlát átalakítottam TBSZ-szé. Az adójóváírást nem kell visszafizetnem, mert az utóbbi 2 évben nem lett befizetve a nyesz-számlára, adójóváírás nem lett igényelve. Jól tudom? Ha a TBSZ-t idén megszüntetem, kell-e kamatadót vagy bármi mást fizetnem? Mikortól lehet megszüntetnem költségmentesen a TBSZ-számlát? Mikor lehet nyitni újra nyesz-számlát? Akár már idén is? Válaszát előre is köszönöm!

Ne hagyja veszni az adót, ha vissza is kaphatja! Cikk

Akár 280 ezer forint adót is visszakaphat az, aki még az év végéig adóvisszatérítésre jogosító megtakarításokba fekteti a pénzét. A kedvezmény "kimaxolásához" 1 millió 400 ezer forintot kell, hogy jóváírjanak a magánszemély cikkünkben ismertetett megtakarítási számláin.

Nyesz és a nők 40 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom-e, hogy aki idén eléri a "Nők 40" nyugdíjba vonulás lehetőségét (él is vele), és több mit 10 éve "rakja" a Nyeszt akkor adómentesen vehet ki a Nyesz számlájáról a felhalmozódott (tőke és hozamai) összegből? Köszönettel: a férj

Öngondoskodás: 800 ezren jutnak adókedvezményhez Cikk

Az öngondoskodást segítő adókedvezmények eredményeként az idén több mint 800 ezer magánszemély vehet igénybe összességében csaknem 33 milliárd forint összegű adókedvezményt – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

Nyugdíj-előtakarékosság után adóvisszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több éve vagyok tagja egy önkéntes nyugdíjpénztárnak (ÖNYP), és Nyugdíj Előtakarékossági Számlám is van (NYESZ). 2015-ben mentem nyugdíjba, de mellette munkaviszonyban vagyok és fizetem az szja-t. Igénybe tudom-e venni mindkét megtakarítás után az adó visszatérítés maximumát (és mennyi ez az összeg?), ha az előírt befizetés megtörtént mindkét számlára? Köszönettel és tisztelettel: Eperjesi Zsuzsanna

NYESZ-szel rendelkező nyugdíjas magánszemély Kérdés

Egy magánszemély 2009. évben kötött NYES-re szerződést pénzintézettel. Erre a számlára teljesített befizetéseket, az éves szja-bevallások során a nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatban meghatározott összeget – természetesen a NYESZ-t vezető pénzintézet által kiadott igazolás alapján – az adóhatóság átutalta a megadott NYESZ-re. Ez a magánszemély 2017. évben rendes öregségi nyugdíjba ment. 2018. évben is, már nyugdíjas ként, volt szja-köteles jövedelme, amit be is vallott és meg is fizetett. A kérdésem az, hogy ha a NYESZ számláját nem szüntette meg, és annak terhére semmilyen szolgáltatást nem vett igénybe, ugyanakkor a NYESZ-re 2018. évben is befizetett 900 ezer forintot, a 2018. évi szja-bevallásában jogosult-e nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot tenni, és kérni 130 ezer forint átutalást? A 2018. évben eddig befizetett szja összege ezt lehetővé tenné.

Kifizetés nyeszről: adómentes vagy adóköteles? Cikk

Milyen esetben adóköteles a nyugdíj-előtakarékossági számláról (nyesz) nyújtott kifizetés? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

NYESZ adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenleg érvényben lévő 2005. évi CLVI. törvény 8. § (4) pontja szerint "Nyugdíjszolgáltatásnak minősül a nyugdíj pénzszámlán nyilvántartott követelés, a nyugdíj értékpapírszámlán és/vagy a nyugdíj letéti számlán nyilvántartott befektetési eszközök együttes összege, ha az előtakarékoskodó a felmondás időpontjában igazolni tudja, hogy jogosult az Szja tv. 3. §-ának 23. pontjában meghatározott nyugdíjra, és a felmondásra a számlanyitás adóévét követő harmadik adóévben vagy azt követően kerül sor." Az Szja tv. 1. sz. melléket 6.5. pont c része rendelkezik a NYESZ számla adómentesség feltételéről, további feltételek ugyanezen pont 1-es, és 2-es alpontjában. Az 1-es pont 10 év várakozási időt ír elő. Amennyiben 2018-ban nyit valaki NYESZ számlát, a nyugdíjkorhatárt eléri a 2022. év végén. Igénybe veheti-e az állami támogatást az elkövetkezendő 4 évben? Hogyan kell értelmezni az Szja tv. 44/B § (4) pontját? Előre is köszönöm a segítséget!

Bezárt NYESZ és adóvisszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 januárjában bezárásra került egy NYESZ számla és kifizetésre került a bank részéről a befektetés összege. Ezt követően megérkezett a banktól a 2017-ben a NYESZ számlára befizetett összegekről szóló adóigazolás, amely azonban az időközben bezárt számlát tünteti fel, ahova az adóvisszatérítés kérhető. Jár adóvisszatérítés az előtakarékoskodónak a 2017-ben befizetett összegek után, ha már nincs NYESZ? Ha igen, akkor megadható az szja-bevállásban egy sima folyószámla is az adóvisszatérítés céljára ? Köszönettel, Matkó Balázs

NYESZ adókedvezmény igénybevétele Kérdés

Nyugdíjasként a NYESZ-be - melyből még nem veszek igénybe kifizetést - befizetett összeg utáni adókedvezmény, max. 130 ezer forintot, igénybe vehetem-e az ingatlan-bérbeadásból levont szja terhére? Úgy tudom, hogy az osztalékból levont szja-ból nem lehet adókedvezményt érvényesíteni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close