hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingázók költségtérítése: lehet nagyvonalú a munkáltató

  • adozona.hu

A munkába járás és a hétvégi hazautazás költségeit is téríti a munkáltató. Mennyi lehet ezek mértéke, mi korlátozza a munkaadót? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazdász válaszolt.

Olvasónk a következőképpen ecsetelte a szituációt: „Munkavállaló tartózkodási helyéről jár munkába, ezért napi 20 Ft/km gépkocsi-költségtérítést fizet a munkáltató. Munkavállaló állandó lakása 776 km (oda-vissza) távolságban van munkahelyétől. Van-e lehetőség a munkáltatónak arra, hogy a hétvégi hazautazást csak 9 Ft/km-rel téríti, vagy csak a kormányrendeletben meghatározott hazautazásra fizetendő költségtérítés felső korlátjáig, 2016-ban 35 200 Ft, gépkocsival történő utazás esetén is?”

A helyközi munkába járás költségeinek megtérítésére a 39/2010. kormányrendelet előírja, hogy helyközi munkába járás esetén legalább milyen mértékű költségtérítést kell kötelezően fizetnie a munkáltatónak. Többek között kötelezően a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében azok árának legalább 86 százalékát, indokolt esetben az oda-vissza útra 9 Ft/km térítést, heti egyszeri vagy havi négyszeri hazautazás esetén legfeljebb azonban havonta a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által közzétett összeget kell fizetni. Ha azonban a munkáltató nagyobb összegű költségtérítést tart indokoltnak, többet is fizethet, és azt a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségként számolhatja el.

A munkavállaló adókötelezettsége szempontjából a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja tv.) 25. § (2) bekezdése értelmében a nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet a munkáltatótól a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járás esetén az utazási jeggyel történő elszámolás ellenében, legfeljebb a jegy árát meg nem haladó értékben, vagy a kormányrendelet szerint indokolt esetben oda-vissza útra 9 Ft/km kap a magánszemély.

Ez azt jelenti, hogy nem kötelezően akár a napi munkába járásra, akár a hazautazásra bármekkora összeg téríthető, de a bérlet/jegy árát, vagy a 9 Ft/km térítést meghaladó összeg bérjövedelemként adó- és járulékköteles [szja tv. 25. § (3) bekezdés].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön rendezése pótbefizetéssel

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Használt gépjármű értékesítésének illetékmentessége

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close