hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor jár adókedvezmény az országhatáron átnyúló tevékenységet folytató magánszemélyeknek?

  • Surányi Imréné

Kapcsolódó jogszabályok


Új szabályok vonatkoznak 2013. január 1-jétől a külföldi illetőségűek Magyarországon, illetve a belföldi illetőségűek külföldön folytatott tevékenységéből származó jövedelmének adójából érvényesíthető kedvezményekre (adóalap-kedvezményre, adókedvezményre, adó feletti rendelkezési jogosultságra). Mit kell tudni erről?

Az államhatárokon átnyúló jövedelemszerzéssel összefüggő adókötelezettség első számú kérdése, hogy hol (melyik országban), milyen szabályok szerint kell a magánszemélynek adóznia, és milyen kedvezményekre van jogosultsága. A kettős adóztatás elkerülésére az egyenlő elbánás elvét szem előtt tartva, az egyes országok nemzetközi egyezmények megkötésével, illetve a nemzeti adószabályozással egyaránt törekednek. Magyarországnak mintegy hetvennégy külföldi állammal – ezen belül az Európai Unió (EU) összes államával – áll fenn hatályos egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről. A kedvezmények többszöröződését jellemzően a nemzeti adószabályozások korlátozzák.

A személyi jövedelemadó (Szja) törvény az alapelvek között tartalmazza a külföldön is adóköteles jövedelmet szerző belföldi adóügyi illetőségű, illetve a Magyarországon jövedelmet szerző külföldi adóügyi illetőségű magánszemélyek esetében az adókedvezmények (adóalapcsökkentő-kedvezmény, adókedvezmény, adó feletti rendelkezési jogosultság) többszörözését kizáró, valamint az egyenlő elbánásra vonatkozó rendelkezéseket [Szja törvény 1/A §].

Az egyezmények, illetve a nemzeti adószabályozások előírásainak, így az új rendelkezéseknek is, fontos tényezője az adózó adóügyi illetősége, amely fogalom az adózó jogállását jelenti a jövedelme adóztatási helyének, adókötelezettségének, illetve jogosultságainak meghatározásához. A magánszemélyek adóügyi illetőségének meghatározásáról az Szja törvény mellett a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződések is rendelkeznek. Ezek a szabályok fő vonásaikban hasonlóak, de ha van az adott konkrét esetre vonatkozó nemzetközi szerződés, akkor az abban foglaltak szerint kell az adózó illetőségét meghatározni, a Szja törvény illetőségre vonatkozó rendelkezését pedig csak nemzetközi szerződés hiányában kell alkalmazni.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áttérési szabályok katára, illetve kivára

Adózóna.hu szerkesztőség

kérdések és válaszok

Külföldi személy magyarországi vagyonkivétje

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Katás bt.. beltagjának külföldi munkavállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X