hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fizetési kedvezmény magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fizetési kedvezményi eljárások során figyelembe veszi a koronavírus-járvány által okozott gazdasági nehézségeket, amelyek az adózók széles körét érintik – közölte az adóhatóság a honlapján megjelent tájékoztatóban.

Objektív körülmények hátrányosan befolyásolhatják az adófizetési (NAV által nyilvántartott adók, járulékok, pótlékok, bírságok és egyéb tartozások) kötelezettség teljesítését, melynek áthidalására a törvényi keretek között, kérelemre az alábbi fizetési kedvezmények engedélyezhetők:

• fizetési halasztás,
• részletekben történő megfizetés,
• mérséklés illetve elengedés

A fizetési kedvezmény iránti kérelmet az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett egyéni vállalkozók a FAM01 űrlapon terjeszthetik elő. Az űrlap itt érhető el: https://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

Az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett adózók is választhatják a kérelemnek a fenti adatlap használatával, elektronikusan, Ügyfélkapun keresztül történő beküldését, vagy dönthetnek a papíralapon történő beküldés mellett is, levél formában vagy a NAV internetes honlapján az „Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához" menüpontban elérhető adatlap kitöltésével.

A papíralapú kérelmet az illetékes adó- és vámigazgatósághoz címezve kell előterjeszteni. A magányszemély és az egyéni vállalkozó adózó fizetési kedvezményre irányuló kérelme alapján folytatott elsőfokú eljárás illetékmentes.

A járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett adózók e-papíron is benyújthatják bármely fizetési kedvezmény iránti kérelmüket.

A fizetési kötelezettség mérséklése vagy elengedése csak tényleges (lejárt esedékességű, ki nem egyenlített) tartozásra engedélyezhető. Adó (tőketartozás) csak magánszemély esetében mérsékelhető (engedhető el), azonban e körben sincs lehetőség a kifizető által természetes személytől levont adó- és járuléktartozás mérséklésére (elengedésére). A mérséklés engedélyezésének feltétele, magánszemély kérelmére a megélhetés súlyos veszélyeztetettsége, egyéni vállalkozók esetében a gazdálkodási tevékenység ellehetetlenülése.

A fizetési könnyítés (részletfizetés, fizetési halasztás) engedélyezésének törvényi feltétele az átmeneti fizetési nehézség fennállása. A koronavírus-járvány által okozott fizetési nehézség az adózóknak fel nem róható, objektív körülmény. Ennek figyelembe vételével a NAV a fizetési halasztást, a részletfizetést (vagy ezek kombinációját, akár a halasztást követően részletekben történő kiegyenlítést) kérelemre pótlékmentesen is engedélyezheti.

Az átmeneti fizetési nehézségre vonatkozó feltétel vizsgálatát a NAV a természetes személy kérelmezőnek a veszélyhelyzet elrendelését megelőző jövedelmi és vagyoni helyzete, míg a gazdálkodási tevékenységet folytató kérelmezőnek a veszélyhelyzet elrendelését megelőző utolsó üzleti év gazdálkodási adatai alapján végzi el a tárgyévi mérlegadatok bekérése nélkül.

Ha az adózók a koronavírus-járvány okozta nehézségeik miatt nem tudnak eleget tenni a már folyamatban lévő fizetési könnyítésük teljesítésének, akkor ezen indokkal kérhetik a tartozás újabb átütemezését. Ennek módja megegyezik a fentiekben leírtakkal.

Az adózóknak bármikor lehetőségük van arra, hogy a folyamatban lévő fizetési könnyítésre díjmentesen előtörlesztést teljesítsenek, az engedélyezett futamidőnél korábban kiegyenlítsék a tartozásukat.

A fizetési kedvezmények részletes szabályai megtalálhatóak a NAV honlapján elérhető a 30.2 számú információs füzetben.

A kormány átmenetileg – a veszélyhelyzetre tekintettel – további fizetés kedvezmény engedélyezését is lehetővé teszi.

Az adózó kérelmére a NAV egy alkalommal

• legfeljebb 5 millió forint összegű adóra
• maximum 6 havi fizetési halasztást vagy 12 havi részletfizetést

engedélyez pótlékmentesen, ideértve a levont jellegű kötelezettségeket is.

Tegye hasznossá a karanténidőszakot, legyenek szabályzatai naprakészek!
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a Számviteli iratminták és szabályzatok csomagunkat!
A Számviteli iratminták és szabályzatok szerkeszthető és cégenként testre szabható dokumentumai segítségével naprakésszé teheti vállalkozása számviteli szabályzatait. Kiadványunkban most 63 szabályzatot és iratmintát talál, amelyek segítségével könnyedén rendbe teheti a legfontosabb iratokat.

A kedvezmény igénybevételéhez az előzőekben már ismertetett módon kérelmet kell előterjeszteni. A kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolni kell, hogy fizetési nehézségük áll fenn, amely a veszélyhelyzetre vezethető vissza.

A fizetési könnyítésre irányuló kérelemben az adózónak választani kell a részletfizetés vagy a fizetési halasztás közül, a kettő kombinációja nem engedélyezhető.

Ilyen típusú kérelmet a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig lehet előterjeszteni. Az eljárás illetékmentes.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close