hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánszemély adózása osztaléknál

  • dr. Pauker Zoltán okleveles adótanácsadó, Andersen Zrt.

Az osztalékadó az osztalékot terhelő adók összefoglaló neve. Az osztalék után személyi jövedelemadót minden esetben fizetni kell, értékhatártól függetlenül, továbbá szociális hozzájárulási adó is terheli, bár ennek van felső határa.

Mielőtt az osztalék adózását ismertetnénk, érdemes tisztázni magát az osztalék fogalmát, hiszen több fajta jövedelem tartozik ebbe a kategóriába, mint ahogy azt talán elsőre gondolhatnánk.

A klasszikus osztalék a társas vállalkozás tagja számára kifizetett, a társas vállalkozás által felosztani rendelt, a számviteli törvény szerint meghatározott adóévi adózott eredmény, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített összeg.

A személyi jövedelemadózás szabályai szerint az osztalék előlege és a külföldi állam szabályai szerinti osztaléknak minősülő jövedelem is osztaléknak tekintendő, de ebbe a kategóriába tartozik még a kamatozó részvény kamata és a kockázati tőkealapjegy hozama is. Szintén osztaléknak minősül a bizalmi vagyonkezelés keretében kezelt vagyon hozama terhére a vagyonrendelő vagy a kedvezményezett magánszemélyek részére juttatott vagyoni érték és a kisadózó vállalkozás kisadózóként be nem jelentett tagja részére a társaság nyereségéből való részesedésként kifizetett összeg is.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Osztalék fizetése ingatlannal", "Adózási kérdések házastársi vagyonközösség megszüntetésekor", valamint "Változások 2022. január 1-jétől a szociális hozzájárulási adóban" című írásait is, illetve rendelje meg a HVG Adó 2022 különszámát kiadói kedvezménnyel!

Az osztalékadó az osztalékot terhelő adók összefoglaló neve. Az osztalék után személyi jövedelemadót minden esetben fizetni kell, értékhatártól függetlenül. Jelenleg a hatályos szja-kulcs 15 százalék, melyet az osztalékból a kifizetőnek az osztalékkifizetés időpontjában kell megállapítania és levonnia, majd a következő hónap 12-éig befizetnie, illetve erről adatot szolgáltatnia a NAV felé.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, ki minősül kifizetőnek, valamint, hogy milyen szochofizetési kötelezettség terheli az osztalékot!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs