hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi befektetésekből származó jövedelmek feltüntetése az szja-bevallásban

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő
1

A magyar adóilletőséggel rendelkező magánszemélyt teljeskörű adókötelezettség terheli, mely azt jelenti, hogy jövedelmét – mely a világ bármely részéről származhat – a magyar adóbevallásában fel kell tüntetni. Így a külföldi befektetésekből származó jövedelmekkel ki kell egészítenie a bevallási tervezetet. Ezek a jövedelmek nem szerepelnek a bevallási tervezetben, mivel a külföldi kifizetőtől adatszolgáltatás közvetlenül nem érkezik, az információ a külföldi adóhatóságon keresztül később jut el a magyar adóhatósághoz.

A külföldről származó belföldön adóköteles úgynevezett külön adózó jövedelmek bevallására az adóbevallás 20SZJA-05 lapja szolgál. Itt kell szerepeltetni a magyar illetőségű személynek az árfolyamnyereség, az osztalék, a kamat, a vállalkozásból kivont jövedelem és egyéb forrásadós jövedelmének összegét.

A 181. sorban kell szerepeltetni az árfolyamnyereség és annak adója összegét, ha ez a jövedelem egyezményes országból származik. A kettős adóztatást kizáró egyezmények általában úgy rendelkeznek, hogy az árfolyamnyereség összege a magánszemély illetősége szerinti országban adóztatható. Ha nincs kettős adóztatást kizáró egyezmény a forrás országával, és a jövedelem után a magánszemély külföldön adót fizetett, akkor ennek az árfolyamnyereségnek a bevallására a 185. sor szolgál, mely az egyéb külföldről származó forrásadós jövedelmek elnevezést kapta. Fontos különbség, hogy egyezményes országok esetében, ha az egyezmény lehetővé teszi valamely jövedelem adóztatását a forrás országában, annak beszámítását Magyarország lehetővé teszi. Míg nem egyezményes ország esetében a külföldön megfizetett adóval csökkenthető a 15 százalékos személyi jövedelemadó, de legfeljebb 10 százalékban. Ilyen esetben legalább a jövedelem 5 százalékának megfelelő összeget belföldön kell megfizetni. A külföldön megfizetett adót az egyéb adatok között a SZJA-05-ös lap 196. sor c) oszlopában fel kell tüntetni.

Az szja-bevallással kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatja el:

https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Jovedelem_hitelbol_vett_ingosag_ingatlan_el_B9EG8F
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Szjabevallas_lehet_hogy_javitania_kell_a_NA_3SJ6UC
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Kulfoldi_illetosegu_maganszemely_igy_mentes_SHIJAT
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Belfoldrol_es_egy_masik_unios_allambol_szar_T763HB
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Hasznos_tanacsok_az_szjabevallasi_tervezeth_DTPCCC
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Kulfoldon_dolgozok_lakaskiadassal_kapcsolat_VOKX9Q
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/A_tozsdei_ertekpapir_osztaleka_utani_szocia_JVOLXY
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Amit_a_kulfoldi_jogviszonybol_szarmazo_jove_KTQK9Y 

A külföldről származó osztalék jövedelem és adója bevallására a 182. sor szolgál. Az osztalék jövedelemből többnyire külföldön az osztalékot fizető társaság helye szerinti országban is vonnak adót. Ha az osztalék egyezményes országból származik, akkor az egyezmény rendelkezései szerint kell az adót megállapítani.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a külföldről származó osztalékkal, kamattal és árfolyamnyereséggel kapcsolatos tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
kbujdoso

Kedves Beáta! Jól tudom, hogy ha az árfolyamból származó jövedelemet, ha külföldi ellenőrzött tőkepiaci (tőzsdei) ügyletből származik, akkor nem a 05-ös lapon, hanem a 04-es lap 172. sorában kell bevallani?
A 05-os lap 181. sorába milyen jövedelem kerülhet, ill. a 185. sorba?

Köszönettel,
Bujdosó Krisztina

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Nyugta

Nagy Norbert

adószakértő

Építőipari projekt elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs