hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit a külföldi jogviszonyból származó jövedelmek bevallásáról tudni kell

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Az adóhatóság által elkészített bevallási tervezetnek köszönhetően egyszerűbbé vált az adóbevallás elkészítése mindazon magánszemélyek számára, akik csupán belföldi munkáltatótól, kifizetőtől származó jövedelemmel rendelkeztek az előző adóévben. A külföldről származó jövedelmek azonban nem szerepelnek a tervezetben, ezért a bevallási tervezetet ki kell egészíteni, de nem minden esetben.

Olyan esetben, amikor egy magyar állampolgár külföldön dolgozik, vagy külföldi cég megbízásából végez munkát Magyarországon, esetleg különböző befektetésekkel összefüggésben külföldi bankoktól, brókercégektől, biztosítóktól részesül jövedelemben, akkor magyar kifizető hiányában a jövedelmeket a magánszemélynek kell bevallania, illetve a külföldről származó jövedelmek összegével a NAV bevallási tervezetét ki kell egészíteni.

Az szja-bevallással kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatja el:

https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Jovedelem_hitelbol_vett_ingosag_ingatlan_el_B9EG8F
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Szjabevallas_lehet_hogy_javitania_kell_a_NA_3SJ6UC
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Kulfoldi_illetosegu_maganszemely_igy_mentes_SHIJAT
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Belfoldrol_es_egy_masik_unios_allambol_szar_T763HB
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Hasznos_tanacsok_az_szjabevallasi_tervezeth_DTPCCC
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Kulfoldon_dolgozok_lakaskiadassal_kapcsolat_VOKX9Q
https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/A_tozsdei_ertekpapir_osztaleka_utani_szocia_JVOLXY 

A külföldi munkaviszonyból származó jövedelem alapvetően a magánszemély illetőségének országában, vagy a munkavégzés helyén visel adót. Ha a magánszemély egész évben olyan országban dolgozott, mely országgal van Magyarországnak kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, akkor Magyarországon a külföldi jövedelméről még bevallást sem kell benyújtania, feltéve, hogy nem volt az adóévben egyéb olyan jövedelme, amely Magyarországon adóztatható.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen esetekben kell bevallást benyújtani Magyarországon, és milyen esetekben külföldön!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close