hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövedelem hitelből vett ingóság, ingatlan eladásából: bevétel és költség elszámolása

  • Lepsényi Mária adószakértő

A magánszemélyek és a vállalkozások esetében is gyakori, hogy tárgyi eszközöket – ingatlanokat, ingóságokat – hitel igénybevételével vásárolják. Kérdés, hogy például a néhány évi törlesztés utána eladott ingatlan vagy személygépkocsi eladásakor a bevétellel szemben milyen költségek számolhatók el, továbbá ki érvényesíthet adókedvezményt.

Ingatlanok

A jövedelem megállapításának első lépése az ingatlan átruházásából származó bevétel meghatározása. Erről a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 61. § (1) bekezdése rendelkezik. Bevételnek tekintendő mindazon a bevétel, melyet a magánszemély az átruházással megszerez.

Ilyen

• az eladási ár,
 • a cserébe kapott dolognak a jövedelemszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke, valamint
• az ingatlan, a vagyoni értékű jog gazdasági társaságnak vagy más cégnek nem pénzbeli hozzájárulásként (nem pénzbeli betétként) történő szolgáltatásakor a vagyontárgynak a társasági szerződésben, más hasonló okiratban meghatározott értéke.

Ha a vevő a vételárat részletekben fizeti meg, akkor is a teljes vételárat kell a jövedelemszerzés évében bevételnek tekinteni. Nincs jelentősége tehát annak, hogy az eladó ebből a bevételből fedezi a hiteltartozását, bevételnek a szerződésben foglalt összeg minősül. Az más kérdés, hogy adott esetben a NAV más értéket állapít meg az illeték kiszabásakor.

A bevételből levonható a szerzéskori érték, ami ugyancsak a szerződésben foglalt összeg, azaz nincs jelentősége annak, hogy a magánszemély mennyi hitelt vett fel a vásárlás alkalmával és mennyit kell most visszafizetnie [szja-törvény 62. § (2) bekezdés].

Nem lehet a bevételből levonni azokat a kiadásokat, amelyeket a magánszemély az önálló tevékenységből származó bevételével szemben számolt el költségként. Például, ha a magánszemély olyan ingatlant értékesít (üzlet, műhely, bérbeadott ingatlan), amelyre korábban értékcsökkenési leírást számolt el, akkor nem számolható el költségként a megszerzés összegből az értékcsökkenési leírás alapján elszámolt érték.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen előírásokat kell figyelembe venni ingóságok értékesítésénél, illetve milyen kedvezmények vonatkoznak az őstermelőkre és az egyéni vállalkozókra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Milyen dátummal könyveljek?

Kelemen László

adószakértő, jogász

EU-s szállítás, EU-n kívüli számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Rendszerfelügyelet számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs