hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Belföldről és egy másik uniós államból származó jövedelem adója, tb-je

  • adozona.hu

Magyarországi és ausztriai párhuzamos munkavégzés esetén hol kell fizetni az szja-t és a tb-t, milyen feladatai vannak a munkáltatónak? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy belföldi állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgár magánszemély munkaviszonyt létesített egy magyar székhelyű és egy osztrák székhelyű munkáltatóval is. Heti 4 napot a magyar cégnél Magyarországon dolgozik, heti 1 napot az osztrák cégnél Ausztriában. Kérdéseim: 1. A magyar munkáltató a szokásos módon bejelenti a 1041en, majd havonta vonja az szja-t és tb-járulékot, illetve fizeti utána a szochót és szakhót. Ezen kívül a magyar munkáltatónak van-e valami kötelezettsége az osztrák munkaviszony kapcsán, amennyiben tudomása van róla? Az osztrák munkaszerződés szerinti bruttó bére egyben a nettó is. 2. A magánszemélynek milyen kötelezettségei vannak, hol lesz biztosított? Ki és hogyan fizeti a járulékait az osztrák cégtől kapott jövedelme után? Ki és hogyan fizeti a munkáltatót terhelő járulékokat ugyanezen jövedelem után? És végül ki és hogyan fizeti a szja-t? Előre is köszönöm megtisztelő és gyors válaszát.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Európai Unióban érvényesül az az alapelv, hogy a magánszemély, csak egy tagországban lehet biztosított. Figyelemmel arra, hogy a magánszemély munkavégzése párhuzamosan történik két országban, meg kell vizsgálni, hogy melyik országban lesz biztosított. Párhuzamos munkavégzésnél amennyiben a munkavégzés, vagy a fizetés meghaladja a 25 százalékot, akkor a munkavállaló állandó lakóhelyén, azaz feltételezésem szerint Magyarországon keletkezik a járulékfizetés.

A magyar munkáltató az általános szabályok szerint jár el. További kötelezettsége az osztrák jogviszony tekintetében nem keletkezik.

Az osztrák munkáltató részére szükséges a magyar hatóságtól A1 igazolást beszerezni. Ez alapján az osztrák munkaadónak Magyarországon be kell foglalkoztatóként jelentkeznie és itt kell teljesíteni a járulék és a szocho-kötelezettséget.

Abban az esetben, ha az osztrák munkáltató a kötelezettségének nem tesz eleget, akkor a magánszemélyt egyetemleges kötelezettség terheli mind a havi 08INT bevallások benyújtásáért, mind a járulék és a szocho megfizetéséért.

Adózási szempontból a magyar állampolgár magyar illetőségű. Az osztrák foglalkoztató részére Ausztriában végzett tevékenység a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmény értelmében Ausztriában lesz adóztatható. A magánszemélynek ezt a jövedelmet csak tájékoztató adatként kell a magyar szja-bevallásában feltüntetni.

Abban az esetben, ha a magánszemély az osztrák munkáltató javára nem Ausztriában végzi a munkát, akkor a jövedelem után Magyarországon kell az szja-előleget megfizetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gamer

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs