hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Belföldről és egy másik uniós államból származó jövedelem adója, tb-je

  • adozona.hu

Magyarországi és ausztriai párhuzamos munkavégzés esetén hol kell fizetni az szja-t és a tb-t, milyen feladatai vannak a munkáltatónak? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy belföldi állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgár magánszemély munkaviszonyt létesített egy magyar székhelyű és egy osztrák székhelyű munkáltatóval is. Heti 4 napot a magyar cégnél Magyarországon dolgozik, heti 1 napot az osztrák cégnél Ausztriában. Kérdéseim: 1. A magyar munkáltató a szokásos módon bejelenti a 1041en, majd havonta vonja az szja-t és tb-járulékot, illetve fizeti utána a szochót és szakhót. Ezen kívül a magyar munkáltatónak van-e valami kötelezettsége az osztrák munkaviszony kapcsán, amennyiben tudomása van róla? Az osztrák munkaszerződés szerinti bruttó bére egyben a nettó is. 2. A magánszemélynek milyen kötelezettségei vannak, hol lesz biztosított? Ki és hogyan fizeti a járulékait az osztrák cégtől kapott jövedelme után? Ki és hogyan fizeti a munkáltatót terhelő járulékokat ugyanezen jövedelem után? És végül ki és hogyan fizeti a szja-t? Előre is köszönöm megtisztelő és gyors válaszát.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Európai Unióban érvényesül az az alapelv, hogy a magánszemély, csak egy tagországban lehet biztosított. Figyelemmel arra, hogy a magánszemély munkavégzése párhuzamosan történik két országban, meg kell vizsgálni, hogy melyik országban lesz biztosított. Párhuzamos munkavégzésnél amennyiben a munkavégzés, vagy a fizetés meghaladja a 25 százalékot, akkor a munkavállaló állandó lakóhelyén, azaz feltételezésem szerint Magyarországon keletkezik a járulékfizetés.

A magyar munkáltató az általános szabályok szerint jár el. További kötelezettsége az osztrák jogviszony tekintetében nem keletkezik.

Az osztrák munkáltató részére szükséges a magyar hatóságtól A1 igazolást beszerezni. Ez alapján az osztrák munkaadónak Magyarországon be kell foglalkoztatóként jelentkeznie és itt kell teljesíteni a járulék és a szocho-kötelezettséget.

Abban az esetben, ha az osztrák munkáltató a kötelezettségének nem tesz eleget, akkor a magánszemélyt egyetemleges kötelezettség terheli mind a havi 08INT bevallások benyújtásáért, mind a járulék és a szocho megfizetéséért.

Adózási szempontból a magyar állampolgár magyar illetőségű. Az osztrák foglalkoztató részére Ausztriában végzett tevékenység a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmény értelmében Ausztriában lesz adóztatható. A magánszemélynek ezt a jövedelmet csak tájékoztató adatként kell a magyar szja-bevallásában feltüntetni.

Abban az esetben, ha a magánszemély az osztrák munkáltató javára nem Ausztriában végzi a munkát, akkor a jövedelem után Magyarországon kell az szja-előleget megfizetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldre költözött személy magyarországi adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékfizetés és szocho

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvédi iroda

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close