hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Költségtérítés elektromos üzemű gépjárműre

  • adozona.hu

Adható-e adómentes költségtérítés, illetve általános személygépkocsi normaköltség magánszemély elektromos autójának üzleti célú használatára? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Magánszemély saját tulajdonú elektromos üzemű gépjárműjét hivatali célra használja. Az szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben mekkora lehet az adómentesen adható térítés mértéke? Adható-e a 15 forintos általános személygépkocsi-normaköltség? Valamint az üzemanyag-felhasználás normáját mi alapján lehet meghatározni? (A 60/1192-es kormányrendelet nem említi az elektromos üzemű gépjárműveket.)

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A 60/1992. (IV. 1.) kormányrendelet valóban nem tartalmazza az elektromos üzemű gépjárművek üzemanyag-fogyasztási normáját, azonban a 2. § (2) bekezdése szerint

„Az 1. mellékletben fel nem tüntetett típusú, valamint az 1/A melléklet alapján meg nem határozható alapnormájú, illetőleg a rendeletben meghatározottaktól eltérő fajtájú üzemanyaggal üzemelő gépjárművek esetében az alapnorma értékét a gyártó vagy

a) a gyártó adatai, illetve
b) az üzemanyag-fogyasztás mérése
alapján műszaki szakértő állapíthatja meg.”

Tehát az alapnorma meghatározható, azonban – a NAV által közzétett ár hiányában – az üzemanyag-fogyasztás költségét csak az elektromosáram-számla ára alapján lehet meghatározni.

Ez azt jelenti, hogy költségtérítés fizetésére nem alkalmazható a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 7. § (1) bekezdés r) pontja, amely szerint a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével az utazásra kapott összeget, feltéve, hogy a térített összeg nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéket.

A szja-törvény 3. számú melléklet II./6. pontja értelmében jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mérték: „a kifizető által a magánszemélynek a saját személygépkocsi (ideértve a közeli hozzátartozó tulajdonát képező személygépkocsit is) használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adó- és vámhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével kifizetett összeg”.

Mindebből következik, hogy az elektromos üzemű személygépkocsi hivatali használatára fizetett költségtérítés a magánszemély olyan bevétele, amellyel szemben útnyilvántartás vezetése szükséges, és a közüzemi számlák alapján tételesen számolhatja el az üzemanyagköltséget. Az üzemanyagköltségen kívül saját tulajdonú személygépkocsi esetében minden más költség (például fenntartás, javítás, felújítás) címén választható a 15 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltség elszámolása [szja-törvény 3. számú melléklet IV./3. pont].

A költségtérítés kifizetésekor a magánszemély költségnyilatkozata szerint kell az adóelőleg-alapot megállapítani, ami nem lesz, ha a nyilatkozatban 100 százalék levonandó költség szerepel [szja tv. 47. § (2) bekezdés ca) pont]. Az útnyilvántartást és a számlákat nem kell csatolni, azokat a magánszemélynek kell az elévülésig megőriznie.

Az így fizetett költségtérítést a kifizetőnek a 08-as bevallásban, a magánszemélynek pedig a szja bevallásában fel kell tüntetnie.

Fontos szabály, hogy ha a költségnyilatkozat alapján az adóelőleg megállapításához figyelembe vett költség meghaladja a ténylegesen elszámolt igazolt költséget, akkor a költség-különbözet 39 százalékát, valamint az emiatt mutatkozó adó-befizetési különbözet 12 százalékát különbözeti-bírságként az adóévre vonatkozó bevallásban külön kötelezettségként fel kell tüntetni, és a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség szerint kell megfizetni [szja tv. 48.§ (4) bekezdés]. Nem kell e rendelkezést alkalmazni, ha a költség-különbözet az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett költség összegének 5 százalékát, a befizetési különbözet a 10 ezer forintot nem haladja meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerb állampolgár adóztatása és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalék kivás cég tagjánál

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close